Njemačka može bez ruskog plina, uz potporu potrošačima - ministar gospodarstva

23.02.2022.

13:43

Autor: I.Z./HRT/Hina

Robert Habeck

Robert Habeck

Foto: Michele Tantussi / REUTERS

Njemačka može bez ruskog plina, bude li potrebno, ali gubitak tog izvora opskrbe zbog eventualnog sukoba Rusije i Ukrajine mogao bi značiti više cijene, rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck, najavivši pomoć potrošačima.

- Što se tiče kratkoročnog povećanja cijena i opterećenja potrošača i kompanija, rasteretit ćemo ih na drugim područjima, rekao je ministar u jutrošnjem razgovoru za radiopostaju Deutschlandfunk.

- Ne možemo baš intervenirati u cijene plina i nafte na svjetskim tržištima, ali ukinut ćemo EEG naknadu (kojom se financira tranzicija na obnovljive izvore energije). Ublažit ćemo poskupljenje alatima socijalne politike, kazao je Habeck.

- Najvažnije je da Njemačka ima dovoljno plina i da je opskrba sigurna, naglasio je ministar gospodarstva.

Upitan može li Njemačka u potpunosti bez ruskog plina, Habeck je odgovorio: "Da, može", poprativši ipak odgovor napomenom da bi to značilo znatno više cijene tog energenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!