Njemački poslodavci traže podizanje mirovinske granice na 70 godina

01.08.2022.

14:50

Autor: I.Z./HRT/Hina

Njemački poslodavci traže podizanje mirovinske granice na 70 godina

Njemački poslodavci traže podizanje mirovinske granice na 70 godina

Foto: - / Shutterstock

Predstavnik Saveza njemačke metaloprerađivačke i elektro industrije Stefan Wolf zahtjeva podizanje starosne granice za odlazak u mirovinu na 70 godina, prenose danas njemački mediji.

- Ako obratimo pozornost na demografska kretanja i opterećenja socijalnih i mirovinskih fondova, onda moramo doći do zaključka da su rezerve iscrpljene, rekao je Stefan Wolf, predsjednik Saveza metaloprerađivačke i elektro industrije, jednog od najvećih i najvažnijih poslodavaca u Njemačkoj.

On je u razgovoru za medijsku kuću Funke rekao kako je za sprječavanje kolapsa mirovinskih fondova potrebno i produljenje radnog tjedna.

- Ne preostaje nam ništa drugo nego više rada i dulji radni vijek, rekao je Wolf.

Po njemu je produljenje radnog vijeka potrebno i zbog toga što Nijemci žive sve dulje pa shodno tomu i dulje primaju mirovine.

- Ove dvije vrijednosti treba prilagoditi, jer u protivnome mirovinski sustav srednjoročno neće biti održiv, zaključio je Wolf.

Prema trenutnoj zakonskoj regulativi trenutna granica za odlazak u punu mirovinu bi do 2029. trebala biti podignuta sa sadašnjih 65 na 67 godina starosti.

Ministar rada Hubertus Heil (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) odbacio je dosadašnje zahtjeve nekih vodećih ekonomista i predstavnika udruga poslodavaca za dodatnim povišenjem starosne granice za odlazak u mirovinu.

- Mi smo u koaliciji postigli dogovor da nećemo mijenjati starosnu granicu i toga se držimo, rekao je Heil još u svibnju.

Njemačkom tržištu nedostaje skoro 900.000 radnika

Mnogi ekonomisti upozoravaju na to da zbog demografski nepovoljnog trenda, sa sve manje mladih koji dolaze na tržište rada i s problemom manjka radne snage, trenutni mirovinski sustav dugoročno nije održiv.

Trenutno njemačkom tržištu rada nedostaje gotovo 900.000 radnika, a stanje bi se u narednim godinama moglo pogoršati zbog odlaska velikog broja pripadnike tzv. baby-boomer generacije, rođenih do sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća, u mirovinu.

S druge strane, predstavnici sindikata i socijalnih udruga iznova su oštro odbacili podizanje starosne granice za odlazak u mirovinu.

- Prijedlog za podizanje granice nema veze sa stvarnošću. Već sad samo manjina zaposlenih ostaje do 65 godina života na radnom mjestu. Prije svega oni koji rade u fizički i psihički zahtjevnim zanimanjima ne izdrže do mirovinske granice, rekla je predsjednica socijalne udruge VdK, Verena Bentele.

Ona je, slično kao i predstavnici sindikata, zatražila da se umjesto podizanja granice provede reforma mirovinskog sustava koja bi unijela više pravednosti i natjerala sve grupe da uplaćuju u fond.

Trenutno su zaposleni pri državnim institucijama, samostalni poduzetnici te političari izuzeti od obveze uplaćivanja u mirovinske fondove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!