Splitsku liječnicu prisiljavaju u mirovinu, najavila pravnu bitku

03.03.2022.

07:00

Autor: Ivana Šilović/Regionalni dnevnik/HRT

Jadranka Bandalo-Žebčević

Jadranka Bandalo-Žebčević

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Splitsku obiteljsku liječnicu, nakon navršenih 65 godina, prisiljavaju u mirovinu, iako su na njezinoj strani svi pacijenti o kojima se godinama brine. Premda je dobila odobrenje ministarstva da nastavi raditi do kraja ove godine, Dom zdravlja na to nije pristao. Najavila je i pravnu bitku, a pacijenti su pokrenuli i peticiju.

Dvije tisuće i 600 potpisa na peticiji da doktorica Jadranka Bandalo-Žebčević ne otiđe u mirovinu. 


- Ona je meni spasila život. Dobila sam koronu u devetom mjesecu prošle godine i završila sam na respiratoru pet dana. Spasili su mi život za dlaku. A zahvaljujući njoj sam došla na taj respirator, jer da me taj dan nije zvala ja ne bih došla niti na taj respirator  - kaže za Regionalni dnevnik HTV-a pacijentica Žana Bajić.

Iza nje je gotovo 42 godine rada. Od resornog ministarstva zatražila je i dobila produljenje ugovora o radu do 31. prosinca 2022.

- Na to je Dom zdravlja odmah reagirao, Marko Rađa je tražio da se Ministarstvo očituje zašto je meni produžen rad, što je nonsens - jer je ministarstvo svakako iznad doma zdravlja - kaže dr. Bandalo-Žebčević.

Prozvani ravnatelj Doma zdravlja dr. Rađa tvrdi drukčije.

- Ono na čemu Dom zdravlja inzistira je da s navršenih 65 godina života svi koji imaju ugovor s HZZO-om u javno-zdravstvenoj službi, da taj ugovor prestaje. To ne znači da je to automatizmom odlazak u mirovinu - poručuje.

Jadranka Bandalo-Žebčević

Jadranka Bandalo-Žebčević

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sve je počelo u svibnju prošle godine kada se ambulanta Doma zdravlja na Sućidru, gdje je radila dr. Bandalo-Žebčević, počela renovirati. Privremeno, svi su bili preseljeni u ambulantu na Mertojaku.

- Sve kolegice su vraćene gore, osim mene, zato što se gospodin Rađa uporno drži one da sam ja navršila 65 godina i da "što ja imam više tu tražiti" - kaže Bandalo-Žebčević.

- Ono što je u pozadini je da privatna ordinacija koja ima ugovor s HZZO-om ima praktički i povlaštenu cijenu najma i drugačiji je najam od strane Doma zdravlja - kaže Rađa.

Dr. Bandalo-Žebčević kreće u pravnu bitku, a Dom zdravlja neće odustati od svojih pravila, jer, poručuju, resorno Ministarstvo ne može narediti tko će raditi u Domu zdravlja i tko će biti u najmu prostora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!