Njemački uvoznik plina pokrenuo arbitražni postupak protiv Gazproma

01.12.2022.

11:48

Autor: Hina/HRT/R.S.

Logo tvrtke Uniper

Logo tvrtke Uniper

Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Njemački Uniper pokrenuo je arbitražni postupak protiv ruskog Gazproma, tvrdeći da je zbog njegovog nepoštivanja ugovornih obveza o isporuci plina nagomilao milijarde eura troškova.


Njemačka kompanija ističe da je bila prisiljena nabavljati plin iz drugih izvora, po višoj cijeni, kako bi ispunila obaveze prema klijentima, što joj je prouzročilo troškove od "minimalno 11,6 milijardi eura". Ti će troškovi nastaviti rasti do kraja 2024., naglašavaju u priopćenju, objavljenom u srijedu.


Zato je Uniper u Švedskoj pokrenuo arbitražni postupak protiv Gazproma, uz primjenu švicarskih zakona, izjavio je u srijedu izvršni direktor njemačke kompanije Klaus-Dieter Maubach.


Arbitražu neće provoditi službeno tijelo, ističu u Uniperu, dodavši da bi dvije kompanije trebale dogovoriti sastanak s odvjetnicima, u neutralnom okruženju, po uzoru na neslužbene pregovore uobičajene među brojnim kompanijama.


Gazpromov odjel za izvoz opovrgnuo je kršenje ugovornih obaveza, osporivši legitimnost tvrdnji njemačke tvrtke.


- Gazprom Export potvrđuje da je Uniper pokrenuo arbitražni postupak. Trenutno proučavamo dostavljeno priopćenje o potraživanjima i zaštitit ćemo svoje interese u okviru zakona, citira ruska novinska agencija TASS priopćenje ruske tvrtke.


U rujnu njemačka vlada odlučila je nacionalizirati Uniper, koji gomila ogromne gubitke otkada je plin počeo nabavljati na burzi. Prošli tjedan poručili su da im od vlade treba dodatnih 25 milijardi eura pomoći, nakon što su u prvih devet mjeseci nagomilali 40 milijardi eura neto gubitka.


Iznos uključuje 10 milijardi eura gubitka koji je prouzročila zamjena ruskog plina onim nabavljenim na fizičkom tržištu i 31 milijardu očekivanih gubitaka. Uniper je već dobio 18 milijardi eura kredita od državnog zajmodavca KfW-a, od čega je do kraja listopada povukao 14 milijardi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!