Njihove su naočale za dronove najbolje na svijetu

29.12.2019.

20:43

Autor: Marija Matoš/IMS/HRT

default error photo
Želja im je da toliko narastu da moraju zaposliti strance. U Osijeku su, kažu - zaposlili se što se da zaposliti.
Priča o uspješnim startupovima i IT tvrtkama iz Osijeka sve se više širi. Lani su na izvozu softvera - zaradili 230 milijuna kuna, a ove godine očekuju još bolje rezultate. Među njima je i tvrtka Orqa čiji su djelatnici proizveli naočale za dronove, kažu najbolje u svijetu, a u razvoj njihovih tehnologija - uključili su se i ulagači iz inozemstva.

Njih trojica pokrenula su tvrtku za pružanje inženjerskih usluga,  a onda su odlučili stvarati svoje proizvode. Samo tri godine poslije imaju 30 zaposlenih i njihove su naočale za dronove najbolje na svijetu.

- Tehnologija koju razvijamo ide u smjeru tog doživljaja prisutnosti na nekom udaljenom mjestu u fizičkom smislu. Kao što imate VR naočale koje korisnika smještaju u virtualni svijet, naša tehnologija omogućuje korisniku da ima iskustvo bivanja na mjestu gdje nije fizički prisutan, kaže suosnivač i direktor tvrtke Orqa Srđan Kovačević.

Na godinu ih prodaju oko 700 u 50 zemalja, no taj će broj zasigurno biti i veći jer se za njih zanima obrambena industrija i javna sigurnost. S takvim idejama i znanjem mogli su otići bilo kamo, no odlučili su ostati u Osijeku u kojem, ističu, imaju iznimno dobru potporu lokalne zajednice.

Grad je uložio značajna sredstva iz EU fondova u izgradnju BIOS-a, poduzetničkog inkubatora, a u Osijeku postoji i jako dobar fakultet iz kojega izlaze jako dobri kadrovi. Pred ovim je poduzetnicima sjajna budućnost, mnogo planova a želja im je kaže Srđan "da toliko narastu da moraju zaposliti strance". Ovdje su, dodaje, zaposlili se što se da zaposliti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!