13:12 / 17.10.2020.

Autor: I.D./Zdravko Kleva/Dnevnik/IMS/HRT

Nova uljara u poljoprivrednoj zadruzi Cres

-

-

Foto: - / -

Obnovljena, i novoopremljena uljara, u koju je uloženo 3,2 milijuna kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda ruralnog razvoja čeka dovoljnu količinu prikupljenih maslina da je pokrenu.
U poljoprivrednoj zadruzi Cres ovogodišnju berbu maslina dočekuju s novom uljarom koja omogućava dvostruko veću preradu. Zbog slabijeg uroda, proizvodnja će biti na razini lanjske, oko 90 tona maslina, što je za tamošnje maslinare loša godina.

Sve je bilo dobro kada su masline ove godine procvjetale. Onda je zapuhao topli vjetar i osušio cvijet pa je urod na kraju sveden na minimum. Maslinu je napao i svrdlaš. Usprkos svemu u uljaru u Cresu pristižu ubrane masline.

Obnovljena, i novoopremljena uljara, u koju je uloženo 3,2 milijuna kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda ruralnog razvoja čeka dovoljnu količinu prikupljenih maslina, pa da je pokrenu. Kapacitet prerade novih postrojenja je 2600 kilogram na sat.

- Ono što smo prije prerađivali u 24 sata, to će se preraditi u 12 sati što je i konačni cilj - da masline u što kraćem vremenu iz polja kad dođu u uljaru da se odmah prerade, rekao je Mateo Ferarić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Cres.

I za vrijeme dok se melju, cijede, masline ne dolaze u kontakt sa zrakom što u konačnici osigurava visoku kvalitetu ulja. Nova uljara neće proizvesti onoliko ulja koliko bi mogla i koliko su se s proljeća u zadruzi nadali.

- Ova uljara nije za jednu godinu nego za više godina, tako da se nadam da će sljedeće godine biti bolji uvjeti. Ove godine računamo da će biti, nažalost, kao i prošle godine, samo oko 90 tona, a inače je prosjek oko 400, 500 tona, rekao je Ferarić.

Ili 1400 tona kao 2011., rekordne godine roda 130.000 stabala creskih maslina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!