12:16 / 09.03.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Novac za poticanje zapošljavanja

Rast poduzetništva

Rast poduzetništva

Foto: Ilustracija / Pixabay

U sklopu poziva za prvu fazu "Jačanja poslovanja društvenih poduzetnika" potpisano je 15 ugovora vrijednih više od 16 milijuna kuna, što ukupno u ovom pozivu iznosi više od 80 milijuna kuna. Riječ je o financiranju aktivnosti kojima je cilj potaknuti rast postojećih društvenih poduzeća i društvenih poduzetnika jačanjem njihovih kapaciteta, održivosti i konkuretnosti - s posebnim naglaskom na poticanje zapošljavanja.


"Ono što je bitno napomenuti je da su sredstva financirana iz Europskog socijalnog fonda s ovim pozivim i sa svim ostalim pozivima došla na ugovorenost veću od 15 milijardi kuna", izjavio je ministar rada,  mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.


Zamjenik ravnateljice Nacionalne zaklade za civilno društvo Luka Bogdan rakao je kako je važno potaknuti razvoj društvenog poduzetništva u Hrvatskoj. To je poduzetništvo koje nema čisti prioritet zaradu nego je prioritet ostvariti društvenu korist, dodao je.Zaštititi platformske radnike od prekarnog rada

Ministar Aladrović je rekao da su izmjene Zakona o radu, kao krovnog akta, već najavljene, a očekuje da će prvi krug konzultacija po tom pitanju završiti do kraja ožujka te da će nakon toga započeti službena zakonodavna procedura.

- Jedna od mnogobrojnih tema unutar ovog zakonodavnog akta je i zaštita platformskih radnika, potvrdio je Aladrović odgovarajući na pitanja novinara nakon uručivanja 15 novih ugovora.

- Tu govorimo o novim oblicima rada koji se pojavljuju u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, a to jedna od tema koju ćemo definitivno pokušati urediti našim zakonodavnim aktom, izjavio je Aladrović.


Naime, tu je prije svega riječ o dostavljačima i vozačima koji rade preko digitalnih globalnih platformi, a Aladrović je iznio procjene po kojima oko 5% Europljana radi u ovakvim oblicima rada.

- To je sigurno jedan segment rada koji će se morati dodatno zaštititi, kako ne bi bio dio prekarnog rada i kako bi sigurnost takvih radnih mjesta bila na višoj razini", istaknuo je Aladrović, dodavši da se ta radna mjesta želi učiniti sigurnijim, stabilnijim i boljim.

Kazao je i da bi Hrvatska mogla biti jedna od predvodnica zemalja koje su to na zakonodavni način riješile, s obzirom da praktički niti jedna zemlja u Europi to pitanje još uvijek nije uredila u vlastitim zakonodavstvima. S obzirom da sam sustav odnosno oblici takvog rada nisu adekvatno uređeni, Aladrović je rekao i da je teško nagađati koliko ljudi u Hrvatskoj radi u takvim oblicima rada. Rekao je i da u ovom trenutku ne može detaljnije govoriti o tome kako se zapošljavanje platformskih radnika kani zakonski urediti.

- Kako će ta zaštita izgledati i na koji način ćemo tu urediti to ćemo morati vidjeti kroz sam zakonodavni proces, poručio je Aladrović.

Na dobrom putu za dogovor oko covid dodatka za umirovljenike

Novinari su Aladrovića pitali i gdje je zapelo s covid dodatkom za umirovljenike, na što je on odgovorio da se ne slaže da je negdje zapelo s obzirom da razgovori s Maticom umirovljenika Hrvatske (MUH), Sindikatom umirovljenika Hrvatske (SUH) i Hrvatskom strankom umirovljenika (HSU) traju i dalje.

- Imali smo nekoliko operativnih sastanaka, to je jedna tema koju nije moguće urediti u kratkom razdoblju, no siguran sam da sam na dobrom putu da se dogovorimo oko covid dodatka, izjavio je Aladrović.

Izvijestio je i da se razgovori o tom pitanju nastavljaju krajem ovog tjedna i u sljedećem razdoblju.

- Siguran sam da Hrvatska može postati jedna od zemalja koja je uvela covid dodatak, ali moramo s druge strane biti svjesni i fiskalnih ograničenja našeg proračuna, ustvrdio je Aladrović.

Dodao je i da bi ostavio sve opcije još otvorenima, no i da je siguran da gdje postoji volja za dogovor, da je dogovor i moguć.

Na pitanje čekaju li se lokalni izbori za realizaciju ove mjere, Aladrović je rekao da je ovo jedna vrsta dodatka koja nije nepoznata i u drugim europskim zemljama te da se ne može dovoditi u konotaciju s aktualnim političkim događanjima i situacijom.

Naime, predstavnici umirovljenika su prošli mjesec na sastanku s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem otvorili temu covid dodatka i zatražili da nešto više od 800 tisuća umirovljenika s mirovinama do 2710 kuna dobiju dodatak od 150 eura.

Za oko 244.000 umirovljenika s mirovinom od 2710 do 5000 kuna predlažu dodatak od 100 eura, a za 7200 samaca koji imaju više od 5000 kuna mirovine dodatak od 50 eura.

Dodatak bi prema njihovom izračunu proračun stajao milijardu i 93 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!