19:25 / 01.04.2021.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Melita Homa/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

Nove cijene plina: Jednima skuplje drugima jeftinije

Jednima skuplje drugima jeftinije

Jednima skuplje drugima jeftinije

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Danas, 1. travnja, kao i svake godine, mijenjaju se cijene plina. U velikim gradovima - Zagrebu, Rijeci i Osijeku - plin je poskupio, a u manjim sredinama pojeftinio. No potrošači će to znatnije osjetiti na kućnom budžetu tek kada počne sezona grijanja. Liberalizacija tržišta donijela je još neke promjene.

Kuhanje i grijanje na plin u velikim gradovima poskupljuje. U Zagrebu za 10,3 posto. Kućanstvo s prosječnom potrošnjom plaćat će 400-tinjak kuna na godinu više. Odnosi se to na korisnike takozvane javne usluge.

Plin poskupljuje u Osijeku za 6,4 posto, a u Rijeci 4,2 posto. Točnije, dvjestotinjak kuna više za plin u jednoj godini.

No tržište plina se liberalizira, pa će i oni koji imaju javnu uslugu potrošačima ponuditi povoljnije uvjete na tržišnoj osnovi.

- Naši najvjerniji korisnici odnosno kupci prirodnog plina GPZ neće osjetiti povećanje, a možda čak dođe do sitnog pojeftinjena, rekao je Marin Bačelić, Gradska plinara Zagreb.

U Krapini plin pojeftinjuje za 2,9 posto. U prosjeku stotinjak kuna na godinu manje za plin. Ako potrošači izaberu ugovor na tržišnim osnovama, možda će uštedjeti koju kunu više.

- Uz tu javnu uslugu Međimurje plin je spreman ponuditi komercijalne ugovore koje su 8 posto niže u odnosu na javnu uslugu, kaže Nenad Hranilović, direktor Međimurje-plina.

- U odnosu na cijenu koja je objavljena na HERA-inim stranicama vezano za Međimurje plin jeftiniji smo za 5,5 posto u odnosu na njih, ističe Zoran Smojić, direktor Gradske plinare Krapina.

Pa potrošači potpisuju nove ugovore.

Najskuplji plin imaju potrošači u Rijeci, Puli i Dalmaciji, a najjeftiniji u Slavonskom Brodu, Ivancu. Tržište je donijelo raznolikost cijena i opskrbljivača.

-U nekom trenutku netko od ponuditelja može biti povoljniji, međutim moramo biti svjesni da je to tržište i da stalna fluktuacija cijena i određeni rizici koji pritom na sebe preuzimaju kupci može dovesti do toga da u jednom trenutku nakon toga imaju i skuplju uslugu, kaže Daniel Srb, stručnjak za energetsku učinkovitost.

A prije promjene cijena ne zaboravite očitati stanje na brojilu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!