Od danas skuplji plin, evo koliko ćete više plaćati

22.03.2021.

16:29

Autor: M.N./HRT/Hina

U nekim gradovima plin će znatno poskupjeti

U nekim gradovima plin će znatno poskupjeti

Foto: Igor Kralj / PIXELL

Od 1. travnja, cijena plina za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe najviše je porasla na području Zagreba, za nešto više od 10 posto, pokazuju podaci Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera). To će Zagrepčane, po kućanstvu, na godinu stajati u prosjeku 500 kuna više.

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije odredilo je cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca ove godine, i to za 32 distribucijska područja od ukupno 33 koliko ih ima u Hrvatskoj. U Hrvatskoj u prosjeku cijene plina padaju za 0,3 posto, pri čemu će u većini distribucijskih područja - 21 cijene biti niže, ali će u njih 11 porasti.


Hera podsjeća da se krajnja cijena plina za javnu uslugu opskrbe plinom sastoji od tri sastavnice - troška nabave plina, troška distribucije i troška opskrbe plinom, a iskazuje se kroz tarifnu stavku za isporučenu količinu plina i fiksnu mjesečnu naknadu.


Nove cijene plina za krajnje kupce kategorije kućanstvo koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom, za razdoblje od 1. travnja 2021. do 31. prosinca 2021., izmijenjene su u odnosu na trenutne zbog promjene troška nabave plina i troška opskrbe plinom, pojašnjavaju iz Here.


Koliko iznose nove cijene plina?


Primjerice, građanima na najvećem distribucijskom području - grada Zagreba, na kojemu je opskrbljivač u usluzi javne usluge Gradska plina Zagreb-Opskrba, od početka travnja krajnja cijena plina biti 0,2662 kuna po kilovatsatu (kn/kWh, bez PDV-a).

Kada se tomu doda i fiksna mjesečna naknada od 13 kuna (do sada 14 kuna), kućanstvo s prosječnom potrošnjom od 15.000 kWh po novome će plin na godišnjoj razini platiti oko 5.186 kuna (s PDV-om), što je za oko 497 kuna ili 10,6 posto više nego li ih je plin na godišnjoj razini stajao do kraja ožujka ove godine (oko 4.690 kuna).


Kućanstva na području Slavonije (na područjima Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko podravske županije) kojima je opskrbljivač u javnoj usluzi HEP Plin, pokazuje izračun Herine aplikacije iPlin, po novome će plin plaćati 0,2529 kn/kWh (do kraja ožujka 0,2357 kn/kWh) pa će im, uz fisknu mjesečnu naknadu, plin na godišnjoj razini poskupjeti za oko 6,64 posto ili za nešto više od 307 kuna - umjesto 4.629 kuna ukupni će im godišnji trošak za plin biti oko 4.937 kuna (s PDV-om).


No, postoje i distribucijska područja na kojima je cijena plina od početka travnja niža pa će tako primjerice, prema aplikaciji iPlin, cijene koje će Gradska plinara Zagreb u javnoj usluzi imati na području Koprivnice (distributer Koprivnica plin) na godišnjoj razini (s PDV-om) biti niže za oko 218 kuna ili za 4,7 posto, ili u Humu na Sutli, gdje će javnu uslugu ubuduće imati E.ON plin (distributer Humplin) biti niže za gotovo jedan posto ili za 45 kuna.


U Hrvatskoj postoje i drugi opskrbljivači plinom sa svojim cijenama. Hera u priopćenju ujedno podsjeća sve kupce iz kategorije kućanstvo da imaju "pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od istog ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom koji je aktivan na maloprodajnom tržištu plina, pri čemu uvijek imaju pravo povratka s tržišnih uvjeta na javnu uslugu".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!