Veliki interes za novi krug subvencioniranja stambenih kredita

17.03.2023.

07:01

Autor: Marin Ćurić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Subvencionirani stambeni krediti

Subvencionirani stambeni krediti

Foto: Ilustracija/ Ivica Galovic / Pixsell

Počeo je još jedan krug subvencioniranja stambenih kredita građana u Osječko-baranjskoj županiji. Kamatna stopa dogovorena je sa šest poslovnih banaka. Nju će subvencionirati županija u 22 grada i općine u kojima se kuće i stanovi mogu kupiti. Interes je, kao i u prošla tri kruga, izrazito velik.

Vedran Bestvina je stambeno pitanje riješio prije 2 godine. Sa suprugom i dvoje djece stan od 100 kvadrata u širem središtu Osijeka sada zove domom.

- Živjeli smo u manjem stanu. Stan smo prodali i privremeno se uselili kod punca i punice. Ovom prilikom im zahvaljujem što su nas trpili kratkoročno 3 i pol godine, kaže.

Županijskim projektom, prvi put provedenim prije 4 godine, dosad je kupljeno gotovo 400 stambenih jedinica. Korisnici ne moraju biti određene dobi, već zaposleni na području županije. Županijska uprava te gradovi i općine, ukupno 22, dogovorili su se o subvencioniranju kamata. Time je zadovoljan i Vedran.

- Tako da je zapravo nas kamata ispala 0.19 posto, što je zanemarivo obzirom na današnje kredite i kamate, ističe.

Prijaviti se mogu i oni koji žele renovirati ili dograditi stan ili kuću. Svi podaci i uvjeti na internetskoj su stranici Osječko-baranjske županije. Pomoć u financiranju moguće je ostvariti dok se ne potroši osigurani iznos.

- Osigurano je 10 milijuna eura, govorimo o 75 milijuna kuna, potencijal koji je predviđen za subvencioniranje kamata svima onima koji će kupiti nekretninu u budućnosti na području naše županije, kaže osječko-baranjski župa Ivan Anušić. Ovo je jedan od najjačih demografskih projekata koje radimo i koji je ključan, dodaje.

Tržište nekretnina probudilo se i na istoku zemlje. U Osijeku četvorni metar stana prodaje se od 1800 do 2000 eura, a u starijoj gradnji od 1400 do 1600 eura.

- Ponuda malih stanova još uvijek je nezadovoljavajuća, jer su ljudi kreditno sposobni za to. A što se tiče cijena, one su, ja mislim, u Osijeku dostigle svoj maksimalan iznos i stagnirale su cijene. I gotovo sam siguran da one više neće rasti, kaže agent za nekretnine Pavo Đanić.

Tomu se nadaju svi koji žele kupiti nekretninu. Jer u vrijeme kada kamatne stope i cijene stanova divljaju, projekti poput ovog županijskog i više su nego potrebni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!