Što su subvencionirani stambeni krediti i kako ih ugovoriti?

16.03.2023.

Zadnja izmjena 10:13

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/A.V.

Ana Pisačić

Ana Pisačić

Foto: HTV / HRT

Zainteresirani građani trenutno se mogu javiti bankama s ciljam podnošenja zahtjeva za subvencionirani stambeni kredit. Što je to i na koji ga način građani mogu ugovoriti za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" pojasnila je Ana Pisačić iz Hrvatske narodne banke.

- To je mjera države kojom se pokušava olakšati stambeno zbrinjavanje prije svega mladih, kreditno sposobnih osoba mlađih od 45 godina tako da se subvencionira dio njihovih kredita. Trenutno je u tijeku aktivnost da se zainteresirani građani mogu javiti bankama s ciljam podnošenja zahtjeva, rekla je Pisačić. 


Naime, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je popis banaka koje će u ime zainteresiranih građana od 20. ožujka započeti s podnošenjem zahtjeva. 


- Dakle prema dostupnim podacima banaka efektivna kamatna stopa kreće se od otprilike 3,12 do 3,75%. Ono što je specifično za ove vrste kredita je da je trajanje kredita minimalno 15 godina do se iznos subvencije odnosi na prvih pet godina. Pri tome se, ovisno o indeksu područja na kojem se nalazi nekretnina, iznos subvencije kredita može kretati od 30 do 50% za ratu ili anuitet.  


Nekoliko je stvari o kojima bi građani trebali razmisliti prije nego ugovore subvencionirane stambene kredite. 


- Kada razmišljamo o stambenom zaduživanju uvijek trebamo krenuti od naše kreditne sposobnosti. Ono treba biti polazišna točka, a ne visina kredita za željenu nekretninu. Svakako je uvijek poželjno pogledati u naš kućni proračun. Tako možemo vidjeti koliki iznos rate kredita možemo redovito izdvajati na održiv način s obzirom na to da se ipak radi o dugom periodu zaduživanja. Tek onda možemo sagledati koliki nam je ukupno iznos kredita potreban. U idućem koraku, kada smo sagledali i rizike eventualnog gubitka posla, bolovanja, dodatnih troškova, npr. poreza na nekretninu, troškovi javnog bilježnika tek tada možemo vidjeti koliki nam je ukupni iznos kredita potreban i onda tek možemo razmotriti vremenski rok u kojem se planiramo zadužiti. 


Naglašava kako računa treba voditi i o efektivnoj kamatnoj stopi kao i o eventualnim instrumentima osiguranja koji će biti potrebno dodatno ugovoriti. Treba imati na umu i kamatni rizik kojem se možemo izložiti. 


Pogledajte razgovor: 

Na tu temu je u financijskim minutama Studija 4 govorio Boro Vujović, vlasnik najveće agencije za nekretnine u gradu Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!