18:41 / 19.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Novi povoljni krediti u poljoprivredi - kako do njih

-

-

Foto: - / -

Hrvatski poljoprivrednici mogu računati na nove kredite s kamatom od 0,1 posto. To je snažan poticaj za domaću poljoprivredu, smatraju u Ministarstvu.
Hrvatski poljoprivrednici mogu računati na nove kredite s kamatom od 0,1 posto. To je snažan poticaj za domaću poljoprivredu, smatraju u Ministarstvu. Riječ je o novom obliku financijske pomoći domaćim poljoprivrednicima, a za tu svrhu država je preko banaka izdvojila 70,6 milijuna eura koji će biti na raspolaganju za poljoprivredu. 

Tko može računati na ove iznimno povoljne zajmove i koji programi imaju prednost u Studiju 4 objasnila je državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković. Poljoprivrednicima će se putem novog programa nuditi financiranje za obrtna sredstva, kupnju živih životinja, rabljenu opremu, jednogodišnjeg bilja i sl., dakle svih onih vrsta troškova koji nisu bili prihvatljivi za financiranje putem bespovratnih sredstava.

Mikro krediti nudit će se do 25.000 eura, mali krediti od 25.000 do 50.000 eura, a za njih će poljoprivrednici u HAMAG BICRO-u moći konkurirati od svibnja ove godine. Rok otplate je do pet godina, poček do 12 mjeseci, bez ikakvih naknada, uz kamatnu stopu od 0,5 do 1 posto za sektor poljoprivrede, izuzev za mljekarstvo gdje je kamatna stopa 0,1 posto. HAMAG BICRO će od lipnja davati i jamstva za neke druge kredite, garancija će biti do 1,3 milijuna eura, odnosno do 80 posto iznosa kredita. Isto tako, od rujna će poljoprivrednicima, preko HBOR-a, biti dostupni veliki krediti, do milijun eura, za razvoj poljoprivrede, također s povoljnim kamatama, većim počekom i rokom otplate do 15 godina.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!