Ptičja gripa kod divljih ptica u Koprivničko-križevačkoj županiji

18.01.2023.

16:19

Autor: HRT/Hina/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da su utvrđeni novi slučajevi visokopatogene influence u divljih ptica na području Koprivničko-križevačke županije.


Kako se navodi u priopćenju, u ponedjeljak je utvrđena visokopatogena influenca ptica (VPIP) podtipa H5N1 kod dvije strvine crvenokljunih labudova na području jezera Šoderica u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Iz Ministarstva podsjećaju da je od 22. studenog 2022. na snazi naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Mjere propisane tom naredbom odnose se na područje cijele Republike Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obvezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgoju peradi.

Iz Ministarstva napominju kako su osigurali dežurstvo na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

Također podsjećaju subjekte da poštuju biosigurnosne mjere u uzgoju te da svaku promjenu zdravstvenog stanja ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

U priopćenju se navodi kako je, prema informacijama Europske agencije za sigurnost hrane, broj slučajeva u ptica vodarica i peradi i dalje u porastu.

Trenutačna epidemija visokopatogene influence ptica najveća je zabilježena epidemija te bolesti na području Europe do sada, ističe se.

Ministarstvo u priopćenju iznosi podatke da su od početka epidemije u listopadu 2021. do danas prijavljena ukupno 7233 slučaja te bolesti (2930 kod peradi, 355 kod ptica u zatočeništvu i 3948 slučajeva u divljih ptica) u 37 europskih zemalja.

Na zaraženim farmama usmrćeno je više od 50 milijuna peradi.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti zaključio je da je rizik od zaražavanja ljudi nizak, odnosno nizak do srednje visok za osobe koje su profesionalno izložene ovoj bolesti, ističe se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!