Novi sustav praćenja poljoprivrednih aktivnosti

06.03.2023.

14:09

Autor: HRT/Hina

Predstavljen novi sustav praćenja poljoprivrednih aktivnosti

Predstavljen novi sustav praćenja poljoprivrednih aktivnosti

Foto: HRT / HTV

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo je novi sustav cjelogodišnjeg praćenja osnovnih poljoprivrednih aktivnosti na poljoprivrednim površinama - Monitoring.

Riječ je o sustavu ranog upozorenja, prevencije i suradnje s poljoprivrednicima tijekom cijele godine, rekla je na predstavljanju ministrica poljoprivrede Marija Vučković, navodeći kako je riječ o evidentiranju načina uporabe poljoprivrednoga zemljišta, odnosno upotrebljava li se sukladno prijavi putem jedinstvenog zahtijeva za potporu.

Rezultat monitoringa prati se putem "semafora" i boja - zelene, crvene, žute i plave.

Zelena govori da je sve u redu odnosno da je na poljoprivrednoj parceli vidljiva poljoprivredna aktivnost, crvena govori da nije vidljiva poljoprivredna aktivnost i počinje se s upozoravanjem poljoprivrednika i provjerava može li se naknadno ispraviti nedostatak. Žuta boja govori da je potrebna dodatna suradnja i radnje bilo putem fotografija ili terenskih provjera, kako bi se na vrijeme utvrdilo da poljoprivrednik provodi sve potrebne poljoprivredne prakse.

Plava boja govori da procjena poljoprivredne aktivnosti nije moguća zbog malog broja podataka (npr. male parcele).

- Sustav evidentira postoje li površine koje se ne uređuju, upotrebljavaju li se poljoprivredne površine u skladu s prijavom i upozorava je li se način uporabe poljoprivrednog zemljišta promijenio, pojasnila je Vučković.

Podaci monitoringa će omogućavati rana upozorenja poljoprivrednika radi poticanja pravovremenog poštivanja uvjeta za korištenje sredstava iz EU fondova i neprimjenu administrativnih kazni, ako korisnik nakon upozorenja ispuni uvjet za potporu.

Ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić najavio je da će se putem novoga sustava trajno pratiti poljoprivredne površine u Hrvatskoj, tako da svi koji obavljaju poljoprivrednu aktivnost mogu biti mirni, a oni koji ne obavljaju ili ne obavljaju na propisan način biti će na vrijeme upozoreni.

- Oni će imati priliku do 15. listopada potvrditi ili odustati od zahtjeva za potporu, pojasnio je Vujić napominjući kako će se tako izbjeći brojni konflikti s poljoprivrednicima, jer ima slučajeva koji završavaju i na sudu.

- Napravljen jako dobar posao i nitko u Europi nema bolji sustav monitoringa, rekao je Vujić. Sustav je, kako je rečeno, razvila Agencija i nije kupljen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!