Hadžić: Uljaniku treba partner koji će otvoriti tržišta i razvijati tvrtku

14.12.2022.

20:00

Autor: Jasminka Kalčić/Dnevnik/IMS/HRT

Brodogradilište Uljanik

Brodogradilište Uljanik

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Hoće li država prihvatiti ponudu češkog investitora za preuzimanje pulske Uljanik Brodogradnje trebalo bi se znati sutra, nakon skupštine vjerovnika. Budući da je država najveći vjerovnik te tvrtke, zaključak resornih ministarstava presudan je za donošenje odluke o tome hoće li pulsko brodogradilište dobiti novog vlasnika. 


Češki holding CE Industries koji je nedavno preuzeo tvrtku "Đuro Đaković" dao je ponudu i za pulski Uljanik Brodogradnju 1856.

Za većinski paket ponudio je prije 40-ak dana 155 milijuna kuna, a ponuda istječe krajem ovog tjedna. Stigne li taj novac u pulski škver, značit će to velikih zamah.

Prije oko 4 godine nestao je brodogradilišni div Uljanik, a na njegovim temeljima nastao je Uljanik Brodogradnja 1856. koja zapošljava oko 500 radnika, no vlasnički je opterećena gubicima i minusima starog Uljanika.

Vjerovnici su uglavnom država, predstavnici države i različitih ministarstava i agencije, i oni bi sutra u Pazinu na skupštini vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju trebali reći hoće li prihvatiti ovu ponudu.

Ako je odbiju, produžit će agoniju brojnih radnika koji godinama čekaju sve zaostale plaće. 

Moguće je da se skupština i odgodi.

- Nadam se da će biti prihvaćena ponuda, ne vidim nikakvih problema ili prepreka da bi se ne mogla prihvatiti, osim ako nisu neke tehničke ili proceduralne prirode. Ponuda je odgovarajuće cijene u odgovarajućem roku za te udjele, CE Industries je već ušao u Grupciju Đuro Đaković, kao takav etabliran je u Hrvatskoj. Tamo razvija posao, a to je cilj i nama u Uljaniku - partner koji će otvoriti tržišta i razvijati tvrtku, rekao je Samir Hadžić, direktor Uljanik brodogradnje 1856.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!