Novotny i Grgić o inflaciji: "Trgovine su i dalje pune ljudi"

11:05 / 16.06.2022.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Damir Novotny i Ivo Grgić u HTV-ovoj emisiji

Damir Novotny i Ivo Grgić u HTV-ovoj emisiji

Foto: Studio 4 / HRT

Inflacija je u Hrvatskoj probila psihološku dvoznamenkastu granicu. Istodobno, proizvođači hrane su na rubu egzistencije. Tako su sve očitije posljedice, ali i strah od najveće inflacije u Hrvatskoj u posljednjih 30 godina te najveće inflacije u razvijenim zemljama svijeta u posljednjih 40 do 50 godina.

Ekonomski analitičar Damir Novotny rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 da je cilj poteza američke središnje banke (FED), koja je povećala kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, kratkoročno zaustavljanje inflatornoga pritiska. Rekao je i da ne znači da će ta odluka usporiti ekonomske aktivnosti.


Profesor Ivo Grgić rekao je da će cijene hrane i dalje rasti.


- Ali mi možemo očekivati, da li za pola godine ili za dvije godine, nagli pad cijena i poljoprivrednih proizvoda i hrane, rekao je Grgić.


Novotny je istaknuo da inflacija pogađa više ona kućanstva koja imaju manje dohotke. 


- Hoće li inflacija pogoditi one koji imaju jahte? Pa naravno da hoće, ali oni će to moći platiti, rekao je Novotny.


Rekao je i da, kad je riječ o proizvodima na koje inflacija najviše utječe, poput goriva i naftnih derivata, potrošnja ne pada.


- To znači da kućanstva još uvijek mogu i hoće platiti tu cijenu goriva, rekao je Novotny.


- Kućanstva su akumulirala ogromnu štednju, za naše prilike ogromnu štednju, i sad to troše. U jednom trenutku kućanstva će reći: "Ne, ja ne želim trošiti svoju štednju, ne želim platiti tako visoku cijenu goriva", dodao je.


Novotny smatra da Vlada ne bi trebala previše intervenirati.


- Kad god Vlada intervenira, imamo nove neravnoteže. Recimo, na tržištu stanova, Vlada je intervenirala uporno nekoliko godina u cijene i imali smo povećavanje tih cijena, rekao je.


Međutim, dodao je, može se intervenirati prema socijalno ugroženim kućanstvima.


Grgić je rekao da bi trebalo biti što manje državne intervencije u proizvodnom dijelu, ali da država mora intervenirati kod potrošnje.


- Potrošači jedini mogu utjecati na maloprodajne cijene svojom kupovinom ili ne, koliko god to zvučalo nepopularno. Međutim, ja još uvijek vidim da su trgovine pune ljudi, rekao je Grgić.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!