Toplinski val u Hrvatskoj: moguća temperatura viša od 35 stupnjeva

26.06.2022.

15:44

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/Studio 4/B.A./HRT

Krunoslav Mikec u HTV-ovoj emisiji

Krunoslav Mikec u HTV-ovoj emisiji

Foto: Studio 4 / HRT

U Hrvatsku stiže topao zrak sa sjevera Afrike pa je Državni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje na opasnost od toplinskog vala. Temperatura zraka na Hvaru već je u 13 sati dosegnula 33 stupnja, a u Šibeniku, Splitu i Kninu 32. Vrhunac toplinskog vala očekuje se u utorak i srijedu, kada bi temperature mogle biti i više od 35 Celzijevih stupnjeva.  

- Već će danas najviša dnevna temperatura zraka u većini krajeva Hrvatske biti od 28 do 33 Celzijeva stupnja. Daljnji porast temperature zraka nastavit će se početkom ovoga tjedna, dakle već sutra temperatura između 30 i 35, i to je početak tog toplinskog vala u našoj zemlji, s umjerenom opasnosti od toplinskog vala, onom žutom bojom za opasnost od vrućine, rekao je prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4.


- Ta će se vrućina nastaviti i u sljedećim danima, s time da je taj vrhunac toplinskog vala, mogu reći tako, u prosjeku za većinu krajeva Hrvatske utorak i srijeda, kada će nerijetko temperatura zraka biti oko 35 Celzijevih stupnjeva pa čak i malo viša. Najveća vjerojatnost za više vrijednosti od 35 Celzijevih stupnjeva ponegdje je možda već sutra, recimo na području Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, a onda utorak i srijeda ponajprije unutrašnjost Dalmacije, ali mjestimice i Slavonija, odnosno Baranja, dodao je Mikec.


Istaknuo je da je potrebno zaštititi kožu od sunca, a u najtoplijem dijelu dana, ako je moguće, izbjegavati velike napore.

Mikec je također rekao da je lipanj inače u unutrašnjosti Hrvatske mjesec koji donosi nestabilnosti. Tako je bilo i ove godine pa je uglavnom u sjeverozapadnim krajevima zemlje bilo velike štete od nevremena, dodao je.


- Nažalost, to bi se moglo događati i u sljedećim danima, istaknuo je Mikec.


- Već u utorak i srijedu u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima neće biti iznenađenje ako se dogodi kakav pljusak praćen grmljavinom, rekao je, dodajući da je vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme povećana u najzapadnijim krajevima Hrvatske, uz granicu sa Slovenijom.


Govoreći o temi klimatskih promjena, Mikec je među ostalim rekao da se klima mijenja i sama od sebe, ali da i čovjek utječe na to.


- I sami smo si, možemo reći, ipak donekle ili čak u većini slučajeva krivi za ovo što se događa, zaključio je.

Savjeti liječnika

Vrućina izaziva visok tlak i duge tegobe, pa liječnici, da ne interveniraju - savjetuju.


- Treba se čuvati vrućine, ne izlaziti iz kuće ako nije neophodno u doba najvećeg sunca, ako se i treba izlaziti iz kuće, obući prozračnu pamučnu odjeću, staviti pokrivala na glavu, kaže Jelena Kovačević, dr. med., voditeljica Službe hitne medicine u ZZHM-u Vukovarsko-srijemske županije


- Piti čim više tekućine, prvenstveno vodu, nezaslađene napitke, izbjegavati kofein, alkohol, kaže Velimir Turković, dr. med., iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije. 


- Djeca, trudnice, starije osobe, osobe s kroničnim bolestima moraju još dodatnu pažnju posvetiti ovim savjetima, dodaje.


U Kninu ih već dobro znaju, drže se hlada. Na više od 30 stupnjeva samo pokoji prolaznik. Hladi i Krka i Jadransko more. Na dubrovačkim ulicama spas od sunca traži se na razne načine. Pasje su vrućine ali ne svima. Ljubitelji prirode sunce na zagrebačkom Sljemenu grle u hladu. Više u prilogu Ruže Ištuk:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!