Beroš: Projekt Imunološkog na dobrobit naroda i države

17.09.2021.

14:49

Autor: P.F./HRT

O projektu izgradnje tvornice Imunološkog zavoda

O projektu izgradnje tvornice Imunološkog zavoda

Foto: HTV / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš obišao je lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda. Izjave za medije o gradnji tvornice i  budućnosti Imunološkog dali su ministar zdravstva Beroš, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec i ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić. 

Gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec je rekao da su poznatiji po privatnim investicijama, ali su i državne investicije dobrodošle.

- Vidjeli smo zadnjih godina što se događalo s Imunološkim zavodom. To možda nisu bile najsretnije okolnosti, no treba gledati prema naprijed. S izgradnjom novog kompleksa, s obzirom na to da smo u poduzetničkom kraju i poduzetničkom centru i novoj destinaciji za dobre nove investicije, vjerujem da će se naći pametan i održiv model javno-privatnog partnerstva koji će biti zdravorazumski, rekao je Zurovec.

Vedran Čardžić

Vedran Čardžić

Foto: HTV / HRT

Ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić rekao je da je došao i taj dan.

- Puno se pričalo o projektu Imunološkog, a nažalost nije se toliko puno radilo koliko se pričalo. Sad smo došli u fazu kad smo počeli i raditi i kad će se relativno brzo vidjeti i rezultati našeg rada, rekao je Čardžić.

- Počelo se raditi u srpnju prošle godine, ali prve rezultate imamo. To su potezi koje vučemo, a vi ih ne vidite, ali ćete ih vidjeti uskoro. Radimo na nekoliko kolosijeka. To su pripremne radnje da se riješi status Imunološkog zavoda i da se društvo ugasi, a ostane Ustanova. Republika Hrvatska prenosi imovinu i obveze na sebe, koje su skoro kao i imovina. Ali onda ostaje jedna glava i onda ona mora biti dovoljno pametna i sposobna da to sve izguramo. Siguran sam da ćemo uspjeti u tome, moći ćete pratiti i siguran sam da ćemo relativno brzo doći do prvih rezultata, dodao je.

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Ministar Beroš rekao je da je to projekt od strateškog, gospodarskog i javnozdravstvenog interesa Republike Hrvatske.

- Želim reći s aspekta središnje vlasti da je ova suradnja s lokalnom zajednicom od iznimne važnosti za policentričan razvoj naših lijepih krajeva. Nadam se da ćemo dokazati kako će ovo biti primjer suradnje središnje vlasti i lokalne zajednice. Nema potrebe previše razgovarati o važnosti Imunološkog zavoda, jedne od perjanica naše znanosti, industrije i proizvodnje koja je desetljećima zanemarivana. Kao ministar nisam imao sreću i mojim dolaskom u resor je došla i epidemija, ali na neki način Imunološki mogu povezati s tom epidemijom. Proizvodnja virusnih cjepiva je nešto što je najaktualnije u svijetu. Matični sojevi virusa rubeole, parotitisa i morbile su nešto što je od iznimne vrijednosti. Ja to volim nazvati nacionalno blago. To je bio dodatni razlog zašto u svom mandatu nisam mogao dopustiti da se ne odnosimo prema Imunološkom sa zasluženom pažnjom. Pokrenuo sam inicijativu da se nešto učini po tom pitanju i to je bio moj zadatak. Sve ostalo što je učinjeno je u domeni ravnatelja Imunološkog. Da nije bilo njegove podrške, ideje i vizije, ne bismo danas bili tu. Srećom, imamo ljude koji imaju viziju, imamo ljude koji mogu utemeljiti naša planiranja i doista vjerujem da ćemo realizirati ovaj projekt na dobrobit hrvatskog naroda i hrvatske države. Zahvaljujem i Vladi RH koja je prepoznala potrebu i stavila inicijativu revitalizacije Imunološkog zavoda u Program i plan za ovo mandatno razdoblje te utemeljila proces revitalizacije, naglasio je Beroš.

Rekao je da slijede tri koraka. Prvi korak je rješavanje dualiteta, što je u tijeku, dodao je.

- Drugi je gradnja tvornice, a u trećoj moramo osigurati proizvodnju koja bi bila financijski isplativa. Mislim da je s aspekta lokalne zajednice dolazak ovako visoke tehnologije koja visoko akumulira kapital i producira strateške proizvode koji imaju vrijednost na međunarodnim tržištima svakako dobrodošla, rekao je Beroš te naglasio da još ima puno posla i koraka.

Prema riječima ravnatelja Imunološkog zavoda Vedrana Čardžića, izgradnja tvornice vrijedne oko 100 milijuna kuna, trebala bi početi krajem iduće ili početkom 2023. godine. Glavna djelatnost bit će proizvodnja cjepiva, no planira se da, dok traju pripreme za izgradnju i rješavanje pravnih pitanja, krene proizvodnja zmijskog protuotrova, za što postoje pretpostavke.

- Krećemo s proizvodnjom antitoksina dok se rade pripreme za izgradnju nove tvornice. Taj modul će biti dio nove tvornice čija će baza biti cjepiva protiv dječjih bolesti (rubeola, morbili). To je nekad proizvodio Imunološki zavod, a država u svom vlasništvu ima matične sojeve za koje svi stručnjaci u svijetu kažu da su najbolji jer zbog svojih svojstava daju najbolje rezultate u cijepljenju, istaknuo je.

- Nakon toga trebali bi uslijediti proizvodi iz krvne plazme te potencijalno usvajanje tehnologija za proizvodnju novijih virusnih cjepiva u suradnji s partnerima, što je u fazi pregovora, dodao je.

Ravnatelj Imunološkog zavoda Vedran Čardžić je o planovima proizvodnje u tvornici te daljnjem razvoju tvornice opširno govorio u jučerašnjoj emisiji HRT-a Otvoreno. Gradnjom tvornice ponovno će se pokrenuti proizvodnja antitoksina protiv ugriza zmija otrovnica, a u sljedećim fazama i cjepiva za koja postoji potreba na domaćem i stranom tržištu.

Jezgra stručno-znanstvenog kadra sadašnji djelatnici Imunološkog instituta

Ministar zdravstva Vili Beroš podsjetio je da se Hrvatska proljetos suočila s nestašicom zmijskog protuotrova, a iako je to brzo riješeno, cilj je da se kao turistička zemlja možemo osloniti na vlastitu proizvodnju antitoksina.

- U Brezju imamo i konje i zmije, sve što je potrebno za proizvodnju. Vjerujem da bi, bude li sve po planu, proizvodnja našeg zmijskog protuotrova trebala krenuti prije sljedeće turističke sezone, kako bismo u tome bili samodostatni, tako da više ne moramo ovisiti o promjenjivim tržišnim uvjetima u okolini, rekao je.

Beroš je nakon predstavljanja idejnog projekta istaknuo da će jezgru stručno-znanstvenog kadra u novoj tvornici činiti sadašnji djelatnici Imunološkog instituta.

- Većina njih osjetila se na neki način zanemarenim, ali dolaskom ovog projekta s njima su obavljene konzultacije te su njihove ideje implementirane u razvoj idejnog rješenja. Osjetio se pozitivni pomak u njihovim promišljanima, osjetili su da mogu svojim znanjima pridonijeti nastanku nečeg novog i velikog, kaže Beroš.

Uz edukaciju sadašnjih djelatnika nužno će biti privući dodatne stručne kadrove pa je ravnatelj Čardžić najavio traženje pomoći sveučilišta kako bi se došlo do uspješnih studenata pri kraju studija koji bi svoj put nastavili u Imunološkom.

Nakon izjava je upriličen obilazak lokacije buduće tvornice u Brezju pokraj Svete Nedelje, gdje bi ponovno počela proizvodnja zmijskog antitoksina, a u idućim fazama proizvoda iz krvne plazme te dječjeg i drugog cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!