18:28 / 31.03.2021.

Autor: HRT/Hina

Capak: Razgovori o revitalizaciji Imunološkog zavoda u kasnoj su fazi

Krunoslav Capak

Krunoslav Capak

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Razgovori o revitalizaciji Imunološkog zavoda su u kasnoj fazi i ta bi ustanova ponovno mogla postati "velik igrač" u proizvodnji cjepiva, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

On je sudjelovao na konferenciji "EU strategija cijepljenja u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj na kojoj se govorilo i o jačanju europskih kapaciteta za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa koji su se pokazali nedostatni.

Ravnatelj HZJZ-a je rekao da je Imunološki zavod "u drugoj polovici 20. stoljeća bio jedan od velikih igrača na području proizvođača i izvoznika bakterijskih cjepiva, a koji je iz raznih razloga, "poput globalizacije proizvodnje i nespretnosti u privatizaciji", došao na "niske grane.

Capak je dodao da je revitalizacija Zavoda u idućim godinama u planovima vlade i ministarstva zdravstva, "što nije jednostavan proces.

- Koliko je meni poznato, ti razgovori oko revitalizacije su već prilično daleko došli, imaju čak i zemljište Brezju u blizini Samobora i završene planove za izgradnju novog pogona, kazao je Capak, dodavši da je dosadašnji pogon teško stradao u potresima.

- Treba reći i da Imunološki zavod, iako je mnogo ljudi otišlo, još uvijek ima zaposlenike koji znaju nešto o proizvodnji cjepiva te posjeduje matične sojeve koji su vrlo vrijedni i koji bi mogli poslužiti za proizvodnju virusnih cjepiva kojih nedostaje na svjetskom tržištu, rekao je Capak i istaknuo da je lako izvediva i proizvodnja cjepiva protiv covida-19 po licenci farmaceutskih tvrtki.

Na Capaka se nadovezao ravnatelj Glavne uprave EK za zdravlje i sigurnost hrane John-F Ryan, kazavši kako će EU u budućnosti jačati kapacitete za proizvodnju cjepiva, što će podržati i EK udruživanjem "raznih igrača i aktera u farmaceutskom sektoru. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!