16:17 / 06.02.2020.

Autor: Ivica Đuzel/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Obiteljski smještaj - kako opstati?

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Porast broja novih kreveta u privatnom smještaju usporen je, ali i dalje raste
U Spaladium areni u tijeku je peti Forum obiteljskog smještaja. U dva dana iznajmljivači će se upoznati s novim trendovima, tehnologijama i marketingu, ali i s financijskim okvirima i povoljnim zajmovima za podizanje kategorizacije.

U Hrvatskoj je čak 800 tisuća kreveta u privatnom smještaju. I Booking.com je potvrdio da smo kvalitetom u samom vrhu na Sredozemlju, no da bi se opstalo, nužna su stalna ulaganja i edukacije.

- Ovo je već peti sajam, neka tradicija obiteljskog smještaja i zbog velikog interesa pokrenuli smo ovu priču tako da sutra imamo način i modele financiranja kako pomoći novim iznajmljivačima kako bi mogli upotrijebiti svoje proizvode i gostima biti zanimljiviji i atraktivniji, kaže Jozo Tomaš, direktor Županijske komore Split.

Porast broja novih kreveta u privatnom smještaju usporen je, ali i dalje raste. U odnosu na lani samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji za pet tisuća. Novca i gostiju izgleda ima za sve, a banke tvrde da raste i štednja.

- Nije da ljudi kukaju, samo kažem da više ne mogu ulaziti u biznis nepromišljeno. Dakle, i dalje je isplativo ukoliko napravite dobru analizu i dobar plan i program. Nije da nije isplativo, radi se o jednom ozbiljnom poslovanju, a ne Zimmer freiu, kako se voli prezentirati obiteljski smještaj, kaže Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma, HGK.

Gdje su onda granice u trenutku dok je udio hotelskog smještaja još uvijek daleko ispod europskog prosjeka? Na splitskom forumu raspravljalo se i o održivom razvoju.

- Upravo zato i puštamo ove teme u javnost, upravo zato i želimo da se o tome razgovara, zato što moramo razgovarati dugoročno, moramo razmišljati i održivo, a održivo nije nužno restrikcija, nije nužno zakonski dekret, kaže Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

Sve će se odluke donositi nakon javne rasprave zainteresiranih strana i na stručnoj razini, poručeno je. Apartmanizaciji i betonizaciji naše obale jednom će ipak morati doći kraj.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!