10:38 / 19.04.2022.

Autor: HRT/I.B.

Butković: Cestarina neće poskupjeti

Dionica državne ceste 501 od Meje do čvora Oštrovica

Dionica državne ceste 501 od Meje do čvora Oštrovica

Foto: HRT / HTV

Iznos cestarine na Hrvatskim autocestama neće se mijenjati, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković nakon što je obišao dionicu državne ceste 501 Oštrovica - Meja, čija je rekonstrukcija stajala 41 milijun kuna.

Sedam kilometara duga dionica od Meje do čvora Oštrovica na autocesti Rijeka - Zagreb puštena je u promet nakon završetka radova. Proširena je, ublaženi su oštri zavoji i napravljen novi kolnik, što će povećati sigurnost. Tom iznimno važnom cestom, koja spaja Primorje i kontinentalni dio Hrvatske, u ljetnoj sezoni na dan prođe više od 7 tisuća vozila.

Ministar Butković komentirao je i poskupljenja u pomorskom prometu.

- Nije samo Jadrolinija, nego i svi ostali brodari. To je odluka koju je donijela agencija za obalni i linijski prijevoz. Cijena energenata je u posljednje vrijeme, kao što znate, išla jako puno prema gore. To je jedna opravdana odluka. Išlo se s minimalnim poskupljenjem. Bila je i varijanta koja bi bila i veći udar, ali tražili smo najbolje rješenje, istaknuo je resorni ministar.

- Cesta je otvorena nešto prije Uskrsa, a to je 10-ak dana prije roka. Zahvaljujem Hrvatskim cestama i izvođaču radova koji su uspjeli cestu otvoriti do Uskrsa. Značaj ove ceste doista je veliki, kazao je Butković i dodao da je cesta prilagođena te da će njezina sigurnost biti veća. Istaknuo je da ova cesta spaja autocestu s obilaznicom Rijeke. 

Pri kraju je i obnova Krčkog mosta, ove će sezone biti otvoren i Pelješki most s dijelom pristupnih cesta, istaknuo je uz ostalo Butković, koji je podsjetio da traje veliki investicijski ciklus u prometnu infrastrukturu vrijedan više od 25 milijardi kuna.

Ministar Butković izjavio je i da je promet pojačan - za 5,5% više nego u 2019. godini, za 35% više u odnosu na 2020. i za 22% u odnosu na 2021.  godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!