12:54 / 21.02.2022.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Butković u Gospiću o ulaganjima u luke i Plitvičku zaobilaznicu

Oleg Butković

Oleg Butković

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u Gospiću na sastanku s ličko-senjskim županom Ernestom Petriyem kao prioritetne aktivnosti označio ulaganja u luke Žigljen, Stinica i Karlobag, Primorsku ulica u Novalji te Plitvičku zaobilaznicu.

- Jedan od prioriteta je i cestovni spoj autceste i industrijske zone u Gospiću, zaobilaznica Gospića, ali i Majstorska cesta u Lovincu, rekao je Butković koji se u Gospiću sastao sa županom Petryem i gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina u Ličko-senjskoj županiji.

Na radnom sastanku, na kojemu je bio i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, gradonačelnici i načelnicu su izvijestili i o prioritetnim infrastrukturnim potrebama svojih lokalnih jedinica.

Ministar je istaknuo i da se nikada nije tako puno ulagalo u luke te da se danas govori o potrebama svih lučkih uprava u Ličko-senjskoj županiji.

- Naime, luke i turizam u ovoj županiji imaju veliki potencijal, zbog čega su ovakva ulaganja prijeko potrebna, rekao je.

Govoreći o budućnosti luka, Butković je istaknuo kako su, zahvaljujući europskim sredstvima, ulaganja "zaista velika", no tu se ne radi samo o osnovnoj infrastrukturi poput lukobrana i riva, njihove obnove, već i prateće infrastrukture za plovila na alternativna goriva.

- Ta će ulaganja "pratiti trendove suvremenih tehnologija, jer danas jedno bez drugog ne ide, naglasio je.

Upitan o autocesti Žuta Lokva-Rijeka, Butković je odgovorio da "obilaznica oko Novog Vinodolskog ide, što je dio te autoceste, taj je projekt ugovoren, a ostalo tek treba sjesti na razini Vlade RH i vidjeti, jer se radi o vrijednosti između 700 i 800 milijuna eura".

Što se tiče Plitvičke zaobilaznice, ministar je rekao da je ona dugo u pripremi, da je prijeko potrebna i izrađuje se sva potrebna studijska i projektna dokumentacija, ali mu je u ovom trenutku teško reći hoće li započeti gradnja ove ili iduće godine.

Župan Petry je rekao je da su investicije u izgradnju i održavanju pomorskog dobra Grada Senja, Lučke uprave Senj, Lučke uprave Novalja i Općine Karlobag vrijedne oko 200 milijuna kuna i na tome zahvalio Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i Vladi u cjelini.

Istaknuo je i da su "izdani lokacijski uvjeti za Plitvičku zaobilaznicu i za gradnju osigurano između 185 i 200 milijuna kuna.

- Slijedi izrada dokumentacije za zaobilaznicu Gospić, s namjerom da se teški tranzit makne iz središta grada Gospića, ali i za Majstorsku cestu u Lovincu i slično, sve prema prioritetnim planovima gradova i općina, naglasio je Petry.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!