Od danas počinje povrat poreza

02.05.2022.

09:38

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Povrat poreza

Povrat poreza

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Danas počinje isplata povrata poreza i prireza na dohodak, a porezna uprava šalje prva rješenja.


- Pravo na povrat poreza utvrđeno je kod 663.564 poreznih obveznika u iznosu od 1,7 milijardi kuna, dok 91.179 građana mora uplatiti razliku poreza u državni proračun u iznosu od 316 milijuna kuna, rekao je ministar financija Zdravko Marić novinarima nakon sjednice Vlade prošle srijede.


Povrat će ove godine dobiti oni koji lani nisu iskoristili ukupni godišnji osobni odbitak od 48.000 kuna, a isto vrijedi za stjecatelje plaća, mirovina i drugog dohotka, uključujući autorske honorare. 

Zaposleni, mlađi od 25 godina, imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza i prireza na dohodak koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, a na povrat u visini od 50 posto lanjskog uplaćenog poreza mogu računati oni od 26 do 30 godina. 

Godišnji obračun provodi se već neko vrijeme automatski, a obvezu podnošenja porezne prijave imaju samo građani koji se bave nekom poslovnom aktivnošću, samostalne profesije, obrtnici ili ljudi koji primaju neki dohodak iz inozemstva, bilo da je to mirovina (ne i iz Njemačke), plaća, honorar ili slično.

U Poreznoj upravi ističu da će ubrzo nakon primitka rješenja, biti uplaćen i novac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!