Kutleša: Cjelokupan postupak povrata poreza planiramo dovršiti do kraja svibnja

02.05.2022.

16:10

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Ravnatelj Porezne uprave u Zagrebu Božidar Kutleša

Ravnatelj Porezne uprave u Zagrebu Božidar Kutleša

Foto: Studio 4 / HRT

Danas je prvi dan povrata poreza na dohodak za 2021. godinu, o kojem se priča već danima. Ravnatelj Porezne uprave u Zagrebu, Božidar Kutleša, kazao je za HTV-ovu emisiju "Studio 4" kako je ove godine, od ukupno 63 564 poreznih obveznika, njih 600 ostvarilo povrat poreza u iznosu od milijardu i 700 milijuna kuna. Istodobno je za 91 179 obveznika isplaćeno 316 milijuna kuna. 

- Ove godine cjelokupan postupak povrata poreza planiramo dovršiti do kraja svibnja. Postupak uplate poreza ide tek nakon proteka roka za prigovor, odnosno 15 dana nakon tog roka koji istječe 31. srpnja ove godine, objasnio je Kutleša.

Ovo je druga godina zaredom da je postupak povrata poreza ubrzan – naime, prijašnjih se godina povrat poreza vršio u kolovozu.

- Radi se o novcu građana, i u interesu je i građanima i poreznoj da što prije vrati novac. Jako puno rada stoji iza ubrzanja postupka povrata – bilo je potrebno uskladiti pravni i zakonodavni okvir, poslovne procese te informatički podržati cijeli postupak da bi se on mogao izvršiti dva mjeseca prije roka, poručio je. 

Mladi do 25 godina starosti imaju pravo na puni povrat poreza, dok mladi između 26 i 30 godina ostvaruju pravo na 50 posto povrata uplaćenog poreza.

- Ove godine 146 tisuća mladih osoba do 30 godina ostvarit će pravo na povrat u iznosu od 640 milijuna kuna, rekao je Kutleša.

Osim što će dobiti obavijest od Porezne uprave, mladi mogu i putem e-građana provjeriti hoće li imati pravo na taj povrat poreza.

- Uplata će se, dodaje Kutleša, izvršiti odmah nakon primitka rješenja.

Potkraj prošle godine Porezna uprava prvi je put pozvala i da se dobrovoljno jave svi rezidenti koji imaju inozemne primitke.

- Htjeli smo omogućiti građanima da te svoje obaveze izvrše na njima povoljniji način, uz dobrovoljnu prijavu, bez prekršajnih postupaka i bez računanja kamata. Do sada smo imali više od 13 tisuća dobrovoljnih prijava inozemnog dohotka. Nadam se da će na ovaj način građani izvršiti svoju obavezu, a da neće biti previše opterećujuće za njih, naglasio je.

Kutleša je kazao kako su dobrovoljne prijave građana još uvijek moguće, sve dok Porezna sama ne pozove građane da prikažu dokaze o svojim primicima.

Što se tiče redovnog povrata poreza, u slučaju posebnog postupka, povrati će najvećim dijelom biti izvršeni tijekom svibnja.

U redovnom postupku povrat poreza započet će početkom lipnja i trajat će do kraja mjeseca, do kada, prema zakonu, Porezna uprava mora izdati sva rješenja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!