Napokon niže cijene goriva

08.06.2022.

07:12

Autor: M.Š./HRT

Od 8.6.2022. niže cijene goriva

Od 8.6.2022. niže cijene goriva

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Napokon niže cijene goriva na benzinskim postajama u Hrvatskoj. Nakon intervencije Vlade litra eurosupera 95 stoji 13 kuna i 50 lipa, što je 36 lipa manje. Eurodizel je jeftiniji 6 lipa i za litru je potrebno izdvojiti 13 kuna i 8 lipa. Prema procjenama Vlade, bez intervencija cijene tih goriva bile bi gotovo 16 kuna. Najnovije mjere bit će na snazi 30 dana, a cijene goriva formirat će se, umjesto na tjednoj bazi, svakih 14 dana.

No otvorilo se pitanje opskrbe, odnosno moguće nestašice naftnih derivata. Ipak, za sada stižu umirujući tonovi.

- Što se tiče kratkoročnih isporuka, od dobavljača imamo potvrđene sve planirane količine naftnih derivata za mjesec lipanj. Zato smatramo da nema nikakve potrebe da kupci mijenjaju redovite navike vezane za opskrbu gorivom, ističu iz Petrola.

- INA svojom proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka pridonosi stabilnosti opskrbe jer osigurava dovoljne količine benzina za potrebe domaćeg tržišta. Također, INA osigurava opskrbu dizela dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s mediteranskog tržišta te kompanija ne ovisi o ruskoj nafti, kažu pak u INA-i.

Podsjetimo, ministar Zdravko Marić poručio je da se Vlada nakon prvobitnog zamrzavanja cijena goriva ipak odlučila ući u sustav trošarina i marži upravo kako se ne bi ugrozila opskrba gorivom. 

- Da Vlada nije i ovaj put, a i prethodni put reagirala, govorimo, a ja ću pojednostavniti, govorimo o razlici od dvije kune po litri, bilo benzina, bilo dizela. Međutim, mi smatramo da ovakav set mjera koji traje, ovo je sada na mjesec dana, vidjet ćemo kako će se razvijati situacija dalje. Zaista vjerujemo i mislimo da ne bi tu trebalo doći do nekakvih poremećaja, uz dužno poštovanje prema njihovoj argumentaciji, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!