Plenković: Trošarine za benzin manje 40 lipa, za dizel 20

08:01 / 06.06.2022.

Autor: HRT

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Na telefonskoj sjednici donijeli smo dvije uredbe: Uredbu o izmjeni uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju te Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Prva je u nadležnosti ministra financija, a druga u nadležnosti ministra gospodarstva, rekao je premijer Andrej Plenković nakon telefonske sjednice Vlade. 

U petak je najavljeno da ćemo održati sjednicu, objasnio je, kako bi na vrijeme poduzeli dodatne mjere koje će smanjiti i ublažiti rast cijena goriva i time spriječiti dodatni udar na standard građana.

- Odlučili smo dodatno smanjiti trošarine na benzinsko i na dizelsko gorivo. Ukupno sniženje trošarina sada iznosi 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina. Do sada smo već jedno intervenirali i smanjili trošarinu za 40 lipa, sada ju smanjujemo za dodatnih 40 lipa po litri motornog benzina. Za dizelsko gorivo smo smanjili već ranije za 20 lipa i sada je smanjujemo za dodatnih 20 lipa, dodao je.

Premijer je naveo da je država ukupno do sada smanjila trošarine s 86 kn na 3,06 kn na litru benzinskog goriva, te sa 3,06 kn na 2,66 kn za litru dizelskog goriva.

Pored uredbe o trošarinama, dodao je premijer, novom uredbom se uvodi 14-dnevno obračunsko razdoblje, pa će se cijene naftnih derivata mijenjati svakih 14 dana.

- Prateći ovo razdoblje energetske krize, procijenili smo da bi sada bilo povoljnije za građane da se cijena mijenja svaka dva tjedna.

- Na ovakav način izračuna, donijet će se maksimalna moguća ušteda građanima, rekao je.

Uredba će biti na snazi idućih 30 dana, nakon toga će ponovno procijeniti situaciju da Vlada vidi što se još može učiniti.

- Idemo ograničiti najvišu maržu energetskog subjekta koja se smanjuje za 10 lipa, dodao je.

Ušteda koja je ostvarena zbog dosadašnjih intervencija, ističe Plenković, iznosi za benzin 2,28 kn po litri, za dizel 2,72 kn po litri, a za plavi dizel 1,42 kn po litri.

- Stupanjem na snagu Uredbe maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata, iznosit će 13,08 kn po litri za dizel, 13,50 za benzin, te 9,45 za plavi dizel. Po 50-litrenom spremniku goriva, ušteda za benzin iznosi oko 140 kn, za dizel 136 kn i za plavi dizel 71 kn, objasnio je.

Sve cijene, naglasio je Plenković, na benzinskim postajama vrijedit će od srijede, jer moraju imati pravno jedan dan stanke od stupanja nove uredbe na snagu.

- Vlada je danas produžila uredbe koje je promijenila prije 3 mjeseca, s tim da je ponovno intervenirala u visini marže i u visini trošarine. Vlada se u protekla 3 mjeseca odrekla 150 mil. kn trošarina, danas je to opet napravila, javila je za Dnevnik u podne Silvana Skočajić.

Filipović: Sugrađani mogu biti sigurni da će Vlada biti uz njih 

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da će Vlada i dalje pratiti situaciju i biti potpora sugrađanima i gospodarstvenicima.

- U svemu tome treba voditi računa da su poremećaji uzrokovani globalnim kretanjima i situacijama na koje Vlada ne može izravno utjecati, rekao je. HEP Toplinarstvo najavljuje poskupljenje toplinske energije, Filipović je rekao da su svi svjesni da su ovo izvanredne okolnosti i da se situacija mijenja iz dana u dan.

- Sve ono što bude u našoj moći, mi ćemo napraviti. Međutim, nitko ne može znati što će se događati u nekom idućem periodu. Sugrađani mogu biti sigurni da će Vlada biti uz njih, dodao je.

- S obzirom na izvanredne okolnosti, naravno da se razmišlja o svim opcijama - u izvanrednim situacijama sve je na stolu, rekao je ministar Filipović.

Marić o proračunu: Prihodi su dobri 

Ministar financija Zdravko Marić naglasio je da je naš paket mjera jači nego u drugim zemljama EU-a.

- Mi ćemo sve naše mjere prilagođavati. Vidite da pronalazimo rješenja koja su zakonom moguća, rekao je.

Što se tiče proračuna, Marić je rekao da su prihodi dobri.

- Što se tiče PDV-a za prvih 5 mjeseci, porast je gotovo 15%. Što se tiče doprinosa, dvoznamenkasta je stopa rasta. Možemo biti zadovoljni i porezom na dobit, iako u ovom trenutku nije usporedivo jer smo zbog COVID-a imali kasniji obračun, slična stvar je i s trošarinama, dodao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!