Niže cijene goriva, pojeftinila i premium goriva

02.08.2022.

07:10

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Emica Elvedji / Pixsell

Na benzinskim postajama u Hrvatskoj litra eurosupera 95 od utorka se prodaje po 12 kuna, što je tri lipe manje nego proteklih tjedan dana, dok je cijena osnovnog eurodizela pala 9 lipa, na 12,80 kuna, a uglavnom su pojeftinila, ponegdje i znatnije, i premium goriva.

Prema podacima s tražilice cijena goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, gdje u utorak ujutro još nisu bile ažurirane nove cijene Ine, cijena osnovnog eurosupera 95 na benzinskim postajama Petrola, Croduxa, Tifona i još nekih distributera od utorka je 12 kuna.

Promijenila se i cijena osnovnog eurodizela, koji je na većini postaja danas 12,80 kuna.

Crodux za eurosuper 100 sada traži 14,14 kuna, a bio je 15,09 kuna. Identično smanjenje cijene zahvatilo je i Q Max eurosuper 100 na postajama Petrola. Na Tifonu, pak, litra eurosupera 100 stoji 14,19 kuna, a bila je 14,39 kuna.

Kod Tifona eurodizel premium stoji 15,39 kuna, jednako kao i prošli tjedan, dok Crodux svoj premium eurodizel prodaje po 15,17 kuna, a bio je 15,63 kune. Petrol svoj Q Max eurodizel prodaje po 15,64 kune, a bio je16,06 kuna.

Podsjećamo, Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici uredbom odredila najvišu cijenu osnovnog motornoga benzina od utorka od 12 kuna po litri, a dizela 12,80 kuna, dok litra plavoga dizela stoji 9,16 kuna po litri.

Najviše maloprodajne cijene za sve naftne derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima utvrđuju se i dalje slobodno.

Uredbom o visini trošarine na energente i električnu energiju, radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, utvrđuje se snižavanje trošarine za najprodavanije energente - bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo, za razdoblje od 30 dana, i to za 800 kuna kuna na 1000 litara bezolovnog motornog benzina te 400 kuna na 1000 litara dizelskog goriva, odnosno 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 40 lipa po litri dizelskog goriva, istaknuto je u novoj uredbi.

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak da će Vlada, bude li trebalo, svaki ponedjeljak reagirati i donositi odluke vezane uz cijene goriva.

- Nastavljamo raditi u korist građana i gospodarstva, mi ćemo tu biti i agilni i adaptabilni. Ako treba, baš svaki ponedjeljak donosit ćemo na telefonskoj sjednici Vlade nove mjere, rekao je premijer.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!