Na bankomatima prva tri mjeseca samo novčanice od 10 i 20 €

15.12.2022.

Zadnja izmjena 19:30

Autor: Hrvatski radio/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marijan Susenj / PIXSELL

Radi promjene kune u euro od danas do 15. siječnja banke neće naplaćivati naknadu za podizanje gotovine s bankomata klijentima drugih banaka, a distribucija novčanica i kovanica nove valute u završnoj je fazi. Također, do 1. siječnja postupno će se ugasiti 2700 bankomata od njih ukupno oko 4000 kako bi s prvim danom nove godine mogli isplaćivati eure. HUB će sljedećih mjesec dana na dnevnoj razini na karti prikazivati operativne bankomate za isplatu gotovine.

Marina Ninković donosi još detalja i informacija o korištenju bankomata u prijelaznom razdoblju:

- Novčanice od 10 i 20 € jedine će biti dostupne, ne samo u prvim danima 2023. nego i tijekom prva tri mjeseca. Od 1. travnja banke će u bankomate uvesti novčanice od 50 €, a novčanice od 100 € bit će rijetke - njih će stavljati ondje gdje se procijeni da je veća potražnja. To je zbog toga da nova valuta procirkulira među građanima i institucijama. Druga je promjena izgled zaslona na bankomatima - u prvom planu bit će iznos u eurima, a iznos u kunama u zagradi. Dvije valute bit će na zaslonima bankomata tijekom cijele 2023. Tipkovnice se neće mijenjati, rekla je.

Od 1. siječnja, dodala je, bankomati će isplaćivati samo eure.

-  Bankomati se pripremaju, oko 4000 ih je u funkciji, 1300 davat će kune do 31. prosinca, nakon toga će se ti prebacivati na eure, a oko 2700 već 1. siječnja bit će spremno za davanje eura, rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

- U tom tranzicijskom razdoblju od 15. prosinca do 15. siječnja neće biti naknade za podizanje gotovine s bankomata druge banke tako da bi ta tranzicija trebala biti lagana, naravno, to ne znači da se neće biti situacija da neki bankomat u nekom trenutku negdje 'zašteka', ali to ne bi trebao biti problem, rekao je guverner HNB-a.

Banke se intenzivno pripremaju 

Pripremaju se u bankama intenzivno tijekom cijeloga prosinca. Sustave testiraju tako da pritom kartična plaćanja rade bez prekida. Ipak, moguće je da se zateknete na blagajni bez gotovine baš u pogrešnom trenutku.

- To nije jednostavan proces. Trajat će i bit će simultan u svim bankama, zbog čega građane ipak molimo da se pripreme na povremene mogućnosti nefunkcioniranja kartičnog plaćanja, rekla je Petra Bašić Jantolić, izvršna direktorica razvoja poslovanja s klijentima u banci.

Planirajući prilagodbu bankomata na eure, iz HNB-a poručuju da su računali s povećanom potražnjom za gotovinom uoči blagdana.

- S obzirom na to da Hrvati tradicionalno za božićne blagdane najviše kupuju, bit će dovoljno novčanica kuna i na bankomatima. Ali uobičajena je preporuka da naši građani imaju tjednu, dvotjednu zalihu koja će im biti dostatna da zadovolje potrebe, rekao je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

HUB objavio kartu aktivnih bankomata, do 15. siječnja dio ih neće biti u funkciji

Karta s lokacijama aktivnih bankomata
objavljena je u četvrtak na internetskim stranicama Hrvatske udruge banaka (HUB), a na dnevnoj razini ažurirat će se do 15. siječnja 2023.

Kako su izvijestili iz HUB-a, u Hrvatskoj postoji malo više od 4000 bankomata u vlasništvu banaka, a na temelju dogovora banaka na razini HUB-a i u suradnji s mjerodavnim institucijama pripremljen je detaljan plan prilagodbe bankomatske mreže.

Tako će se do kraja prosinca dio bankomata postupno i privremeno gasiti kako bi ih se prilagodilo za isplatu gotovine u eurima od 1. siječnja. Prema planu prilagodbe, zaključno s posljednjim danom prosinca, građanima će na raspolaganju biti 1300 bankomata koji će isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja 2700 bankomata isplaćivat će gotovinu u eurima.

Ukupno oko 4000 bankomata bit će prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja iduće godine, očekuju u HUB-u, iz kojeg su napomenuli da se posebno vodilo računa o manjim naseljima kako bi građani u svakom trenutku na najbližoj mogućoj lokaciji imali dostupne bankomate za isplatu gotovine.

Iz HUB-a su prilagodbu bankomata apostrofirali kao jedan od najzahtjevnijih elemenata procesa uvođenja eura s obzirom na to da je potrebno prilagoditi malo više od 40.000 bankomatskih kaseta za nove dimenzije novčanica eura koje su drukčije u odnosu na novčanice kuna.

Također, za svaki bankomat potrebna je softverska prilagodba i inicijalizacija novih bankomatskih kaseta, što zahtijeva fizički dolazak na lokaciju i određeno vrijeme rada u ovisnosti o vrsti bankomata, naveli su iz HUB-a.

- Banke su završile testiranje svojih aplikacija i prilagodbe poslovanja i ovih su dana počele obavještavati svoje klijente o kratkim i povremenim prekidima u radu pojedinih usluga. Zato i ovim putem apeliramo na građane da slušaju, odnosno čitaju te obavijesti kako bi se što lakše pripremili za ulazak u novu godinu, rekao je Ivan Hrvoje Maljković, glasnogovornik Hrvatske udruge banaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!