Povijesni dan za Hrvatsku: Zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu

01.06.2022.

17:01

Autor: P.F./Vijesti/HRT

Uvođenje eura

Uvođenje eura

Foto: Dnevnik / HTV

Europska komisija i Europska središnja banka objavile su konvergencijsko izvješće u kojem stoji da je Hrvatska spremna za uvođenje eura 1. siječnja sljedeće godine. Od toga nas dijeli samo jedan korak - pozitivna odluka Europske komisije koja se očekuje 12. srpnja na sastanku Vijeća ministara financija u Bruxellesu. Hrvatska će biti 20. zemlja sa zajedničkom eurovalutom.
- Danas je povijesni dan za Hrvatsku. Nakon velikog truda ispunila je sve uvjete kako bi mogla uvesti euro kao svoju valutu. Čestitam Hrvatskoj, njezinoj Vladi i građanima, na ovom impresivnom postignuću. Time je popločen put da Hrvatska uđe u eurozonu 1. siječnja sljedeće godine. Naravno, to još moraju potvrditi zemlje članice. To će označiti potpunu integraciju Hrvatske u Europsku uniju, manje od 10 godina nakon što je postala njezinom članicom. Uvođenje eura donosi prave povlastice građanima Hrvatske i njezinu gospodarstvu, a snažnija i veća eurozona također pridonosi globalnom rastu Europe. Ovo je važan poticaj za Hrvatsku i cijelu Europsku uniju. Naša je valuta simbol europske snage, jedinstva i solidarnosti. Hrvatska sada zaista kuca na vrata eura, rekao je potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo Valdis Dombrovskis.

- Čestitke Hrvatskoj!, rekao je na kraju na hrvatskom jeziku.

video thumb

- Hrvatska uskoro postaje članica eurozone, čime ostvarujemo jedan od strateških ciljeva Vlade. Prema izvješćima o konvergenciji Europske komisije i Europske središnje banke, Hrvatska ispunjava sve kriterije. Europska komisija predlaže članstvo u eurozoni s 1. siječnja 2023.!, napisao je premijer Andrej Plenković na Twitteru.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen čestitala je Hrvatskoj.

- Hrvatska je danas napravila velik korak prema euru, našoj zajedničkoj valuti, napisala je na Twitteru.

- Izvješće o konvergenciji obuhvatilo je 7 država koje još nisu u eurozoni, a obvezale su se prihvatiti euro. Uz Hrvatsku, to su Švedska, Češka, Poljska, Mađarska, Rumunjska i Bugarska. No jedino je Hrvatska zadovoljila u svih 5 kriterija. Uz potpuno prilagođeno zakonodavstvo, tu je stabilnost financija, cijena, kamatnih stopa i stabilnost tečaja, izvijestio je za Dnevnik HTV-a Tihomir Vinković.

Dodao je kako je službeno izvješće predstavio povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni koji je podsjetio da je Hrvatska bila izložena ratu, da je vodila sveobuhvatne i opsežne pregovore pri ulasku u EU te da je najnovija članica i da je sada ispunila sve kriterije za ono što je, kako kaže, najveće postignuće zajedništva, a to je zajednička valuta.

Pridruživanje Hrvatske europodručju pozitivno će utjecati na potencijalni rast gospodarstva i životni standard te poslati snažan signal investitorima, izjavio je Dombrovskis.

Razgovarao je sa skupinom hrvatskih novinara uoči sutrašnjeg posjeta Zagrebu i u povodu objave izvješća o konvergenciji u kojem su Europska središnja banka i Europska komisija potvrdile da Hrvatska ispunjava sve konvergencijske kriterije za pristupanje europodručju od 1. siječnja 2023. godine. Također je dao izjavu za HRT.

Čestitam Hrvatskoj. Ulazak u europodručje donijet će znatne koristi Hrvatskoj. U svakom slučaju ovo je važna prekretnica i pozitivna vijest za Hrvatsku i cijelo europodručje, rekao je Dombrovskis.

Što Hrvatska dobiva ili gubi uvođenjem eura u smislu potencijalnog rasta?

- U pogledu potencijalnog rasta i životnog standarda pristupanje europodručju ima pozitivan učinak. Više je razloga za to - manji troškovi konverzije valuta, manji troškovi financiranja, zaduživanja države i gospodarstva. Biti dijelom europodručja šalje signal tržištu, stranim investitorima, pomaže u privlačenju investicija u Hrvatsku. Sve u svemu, pridonosi pozitivnom razvoju gospodarstva, posebice za zemlje poput Hrvatske koje su već ranije imali fiksni tečaj svoje valute prema euru. De facto, Hrvatska je već provodi monetarnu politiku ESB-a, a još ne uživa koristi od eura i to će se promijeniti od 1. siječnja sljedeće godine.

Kako ste u izvješću o konvergenciji došli do referentne vrijednosti za inflaciju?

- U europodručju inflacija doseže rekordne visine. Najprije smo napravili analizu zemalja koje znatno odstupaju od prosječne inflacije, čija inflacija odstupa više od 1,5 posto od prosjeka u europodručju. U ovom slučaju Malta i Portugal znatno odstupaju od europskog prosjeka, imaju znatno nižu inflaciju. Analizirali smo i uzroke koji su doveli do tih odstupanja. Stoga smo iz izračuna isključili Maltu i Portugal, a do referentne vrijednosti od 4,9 posto smo došli izračunom prosjeka triju zemalja s najnižom inflacijom (osim Malte i Portugala), Finske, Francuske i Grčke. U Hrvatskoj je inflacija bila 4,7 posto, dakle malo ispod referentne vrijednosti.

Ulazi li Hrvatska prebrzo u europodručje? U nekim krugovima se spominjalo da se to odgodi za godinu dana kako se ne bi ostavio dojam prevelike žurbe. Kako je prevagnuo datum 1. siječnja 2023.?

- Mi smo i ranije imali presedan kada je Slovenija ulazila u europodručje 2007. godine nakon što je provela dvije godine u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II). Hrvatska je u ERM II od srpnja 2020. i to je prošlo bez ikakva stresa u pogledu tečaja kune. Do konačne odluke o pridruživanju euru u prvoj polovici srpnja, Hrvatska će ispuniti uvjet da mora provesti najmanje dvije godine u ERM II.

Koja je vaša poruka hrvatskoj javnosti, gdje postoji strah da će ulazak u euro dovesti do rasta cijena i to je legitimna zabrinutost?

- Sada imamo povećanu inflaciju, nažalost cijene rastu. Glavni razlog su visoke cijene fosilnih goriva, prekidi dobavnih lanaca ranije zbog pandemije COVID-a 19, sada zbog ruske agresije na Ukrajinu. Svjedočimo i povećanju cijena hrane jer je Ukrajina veliki proizvođač žita i suncokreta i drugih poljoprivrednih proizvoda na globalnoj razini. Svi ti faktori nisu povezani s eurom, vidimo da cijene rastu i u europodručju i i izvan njega. Kod pridruživanja europodručju uvijek postoji jednokratni trošak u iznosu manjem od jedan posto, što se u srednjoročnom razdoblju nadoknadi kroz niže cijene financiranja i manje troškove konverzije valuta. Uvijek postoji jednokratni trošak kod promjene valuta zbog potrebe tehničke prilagodbe, ali tu ne vidimo nikakav održiv učinak na inflaciju. Euro zapravo pomaže u čuvanje stabilnosti cijena. Također je važno da tvrtke ne koriste prelazak na euro kao izliku za povećanje cijena. Stoga je važna kampanja koju Hrvatska već provodi o poštenom uvođenju eura, gdje se nadzire da se cijene konvertiraju striktno prema službenom tečaju.

Očekujete li da će odlučivanje o pridruživanju Hrvatske proći glatko u Vijeću EU-a, je li datum 12. srpnja siguran ili postoji mogućnost za odgodu odluke?

- Mi u Komisiji ne možemo prejudicirati odluke država članica, ali zaključci našeg izvješća su pozitivni, Hrvatska ispunjava sve konvergencijske kriterije i slijedom toga smo pripremili zakonodavne prijedloge o hrvatskom ulasku 1. siječnja 2023. Indicije koje do sada imamo su pozitivne i nadamo se pozitivnoj odluci država članica.

Hoćete li sutra u Zagrebu s premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarati i o drugim pitanjima mimo pitanja pridruživanju euru?

- Glavni povod za posjet je objavljivanje izvješća o konvergenciji i razgovor o sljedećim koracima u pripremama za pristup euru jer ima još puno praktičnih koraka koje treba poduzeti. Razgovarat ću s premijerom Plenkovićem i guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem. Planiramo razgovarati i o provedbi nacionalnog plana za oporavak i otpornost, kao i o širim geopolitičkim izazovima u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Inflacija u europodručju je rekordno visoka, smatrate li da je dobro što Hrvatska ulazi u euro u tim okolnostima i mislite li da ESB kasni s mjerama za obuzdavanje inflacije?

- Kao što sam rekao pokretači inflacije nisu povezani s činjenicom da je neka zemlja u euru ili izvan njega, pokretači su globalno visoke cijene energije i prekidi dobavnih lanaca. Što se tiče reakcije ECB na inflaciju, možemo očekivati da će ECB postupno stezati monetarnu politiku tijekom ove godine. Ne mogu to detaljno komentirati jer Komisija mora poštovati neovisnost ESB-a. Ali pitanje inflacije ne može se rješavati samo alatima monetarne politike, nije dovoljan samo monetarni odgovor već nam treba strukturni odgovor jer imamo prekide u dobavnim lancima, visoke cijene energije i hrane.

Hoćemo li u EU-u nakon dva šoka, pandemije covida 19 i ruske agresije imati ekonomiju koja radi za ljude, što je i naziv vašeg resora koji pokrivate?

- Razlikuju se uzroci ta dva šoka. Na pandemiju covida reagirali smo snažno i ujedinjeno u duhu europske solidarnosti, stvorili smo novi instrument NextGenerationEu, što nam je pomoglo da prevladamo krizu. Prije rata imali smo sve znakove snažnog rasta u EU-u. Rat je to promijenio i sada očekujemo da će gospodarstvo u EU usporiti ali neće stati. Najpreča zadaća jest zaustaviti rat i zato trebamo osigurati svu potrebnu pomoć Ukrajini, financijsku, humanitarnu, vojnu i moramo maksimalno pritisnuti Rusiju kroz sankcije i na druge načine da zaustavi agresiju jer je to razlog za mnoge ekonomske probleme koje sada imamo. Moramo ublažiti učinak ove krize i stoga smo predložili RePowerEU, produljili smo odredbu o odstupanju od fiskalnih pravila na još godinu dana i privremeni okvir za državne potpore koji državama članicama koji državama članicama daje prostor za fiskalne mjere za potporu kompanijama i građanima. Te potpore moraju biti privremene i ciljane, a ne trajne.

HNB: Povijesni korak Hrvatske na putu prema uvođenju eura

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić ocijenio je, u povodu izvješća Europske komisije (EK) i Europske središnje banke (ESB) o konvergenciji, da je hrvatsko ispunjenje svih kriterija za ulazak u europodručje snažan korak prema pridruživanju europodručju početkom iduće godine.

- Hrvatsko ispunjenje svih kriterija za ulazak u europodručje snažan je korak prema našem pridruživanju europodručju 1. siječnja 2023. Ponosni smo na taj uspjeh, radujemo se svim koristima koje će Hrvatska od toga imati, ali svjesni smo i odgovornosti koju pripadnost europodručju donosi, riječi su Vujčića koje se prenose u prijeopćenju iz središnje banke.

U priopćenju HNB-a podsjeća se da su EK i ESB u srijedu objavile izvješća o konvergenciji, kojima informiraju Vijeće EU-a o napretku koji su države članice ostvarile u ispunjavanju kriterija za ulazak u europodručje. Ti se kriteriji odnose na stabilnost cijena, održivost javnih financija, tečajni kriterij i kriterij dugoročnih kamatnih stopa.

Hrvatska je u oba izvješća ocijenjena vrlo povoljno - ne samo da je ispunila sve kriterije, već je ESB-ova ocjena održivosti konvergencije Hrvatske pozitivnija nego u izvješću za 2020. i znatno povoljnija u odnosu na prethodna izvješća, navode iz HNB-a.

U izvješćima se ističe kako je hrvatsko zakonodavstvo usklađeno s ugovorima EU-a i Statutom ESSB-a i ESB-a. Hrvatska je procijenjena detaljnije od drugih promatranih zemalja s obzirom na to da su hrvatske vlasti objavile namjeru da 1. siječnja 2023. uvedu euro, dodaje se.

Europska komisija u svojem izvješću navodi da je Hrvatska spremna za uvođenje eura od 1. siječnja 2023., čime će se broj država Europske unije koje se koriste eurom povećati na 20. Pritom se ističe da će Vijeće EU-a konačnu odluku o uvođenju eura u Hrvatskoj donijeti u prvom dijelu srpnja ove godine, nakon što se provedu potrebne procedure i razgovori u Euroskupini i Europskom vijeću i nakon što Europski parlament da svoje mišljenje. Ovo je izvješće, naglašava se u priopćenju EK-a, krucijalni i povijesni korak Hrvatske na putu prema uvođenju eura, zaključuje se u priopćenju HNB-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!