Od ponoći poskupjela goriva

25.10.2022.

08:26

Autor: P.F./HRT

Nove cijene goriva, 25.102022.

Nove cijene goriva, 25.102022.

Foto: Predrag Furdin / HRT

Od ponoći su skuplji naftni derivati. Drastično je poskupio dizel. Za litru treba izdvojiti čak kunu i 14 lipa više te njegova nova cijena iznosi 13 kuna 44 lipe. Benzin je skuplji 38 lipa i litra sada stoji 11 kuna i 10 lipa. Cijena plavog dizela fiksirana je Vladinom intervencijom na 8 kuna 49 lipa.

Za prosječan spremnik od 50 litara od danas, ako je riječ o dizelu, treba izdvojiti čak 57 kuna više, a za benzin poskupljenje iznosi 19 kuna.

Cijene vrijede iduća dva tjedna.

Država je nakon sedam dana prekinula zamrzavanje cijena, a državni tajnik Ivo Milatić objasnio je zašto je tako odlučeno. Najavio je kako će se razmotriti inicijativa distributera da se, vezano za premiju odnosno maržu, zauzme stajalište da razdoblje donošenja odluka treba ustaliti tako da se zna je li 15 ili 7 dana. Rekao je i da trgovinska marža neće biti manja od 65 lipa.

- Ne možete zaustaviti tsunami, nego dopustiti da obrana bude tako efikasna da oni koji bi trebali zaustaviti tsunami, ne poginu. Prevedeno, nismo mogli ovaj tjedan pustiti da hrvatski opskrbljivači naftnim derivatima rade gubitke od 70 lipa do 1 kunu i 50 lipa po litri, istaknuo je Milatić.

- Država to ne smije napraviti jer bi se onda mogla ugroziti sigurnost opskrbe jer, jasno, ne mogu ljudi kupovati gorivo po cijeni po kojoj znaju da će izgubiti na njemu. Osim branjenja cijene, sigurnost opskrbe mora biti na prvom mjestu. Zaludu vam potencijalno jeftino gorivo na pumpama ako ga nema, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!