Filipović o ograničavanju cijene goriva: Povukli smo ručnu

17.10.2022.

Zadnja izmjena 15:20

Autor: P.F./T.V./HRT

Cijene goriva od 18.10.2020.

Cijene goriva od 18.10.2020.

Foto: HRT / Vlada / RH

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Uredbom se  najviše maloprodajne cijene sljedećih sedam dana ograničavaju na današnje:

• 10,72 HRK/l za benzinsko gorivo

• 12,30 HRK/l za dizelsko gorivo

•  8,49 HRK/l za plavi dizel

• 13,94 HRK/kg za UNP za boce.

• 10,01 HRK/kg za UNP za spremnike

Da nema mjera Vlade cijene bi iznosile:

• 13,02 HRK/l za benzinsko gorivo

• 15,61 HRK/l za dizelsko gorivo

• 10,85 HRK/l za plavi dizel

• 17,04 HRK/kg za UNP za boce.

• 12,31 HRK/kg za UNP za spremnike

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a dao je kraću izjavu.

Rekao je da su se odlučili ograničiti cijenu goriva na sedam dana jer je došlo velikog cjenovnog šoka jer je OPEC najavio smanjenje proizvodnje, što je rezultiralo porastom cijena naftnih derivata.

- To bi bio preveliki šok za građane i poduzetnike. Pozvat ćemo ovaj tjedan na razgovore sve predstavnike iz naftne industrije pa ćemo i s njima razgovarati što i kako ići dalje jer je pred nama velika neizvjesnost, najavio je ministar.

- Dizel je trebao porasti za 1,47 kuna po litri, benzin 1,23 kuna/l te plavi dizel za 1,64 kn/l. Ovaj tjedna smo odlučili povući ručnu da se to ne dogodi. Moramo razgovarati sa svim akterima, istaknuo je te podsjetio da imaju još samo rezerve na trošarinama 37 lp po litri za benzin i 17, 18 lipa za dizel.

Da se to danas snizilo i dalje bi bio veliki skok cijena. Zato se išlo na ograničenje cijene.

Prije sjednice Vlade pojavile su se neslužbene informacije da bi od sutra gorivo moglo drastično poskupjeti.

Tako bi litra dizela, koja sada stoji 12,30 kn mogla skočiti za čak 1,20 kn, na 13,50 kn. Litra benzina bi mogla biti skuplja za 50 lipa te bi od sutra na benzinskim postajama mogla koštati 11,22 kn po litri. Premium dizeli, čija cijena nije regulirana vladinim uredbama, mogli bi skočiti i na više od 15 kuna.

No, Vlada je takvo poskupljenje svojom intervencijom spriječila.

A mali trgovci naftnim derivatima još uvijek ne znaju kakave će cijene osvanuti od ponoći na njihovim pumpama. Kako su istaknuli ispred Udruge malih trgovaca naftnim derivatima, pokrenute su i tužbe za nadoknadu štete zbog reguliranih cijena goriva.

- Još nismo dobili nikakvu informaciju kakva je odluka Vlade za sutrašnje cijene. Mi smo već podnijeli ustavnu tužbu zbog provjere ustavnosti situacije koja se odnosi na cijene goriva. Svi naši pokušaji da stupimo u kontakt s mjerodavnima u Vladi nisu uspjeli. Mi više nemamo nikakvih mogućnosti nego da se za svoje tvrtke izborimo pravnim putem, idemo dalje, nećemo stati samo na ovoj instanci jer u igri su naši životi, naš kapital, naši zaposlenici, rekao je Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih trgovaca naftnim derivatima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!