OPEC+ jednoglasno odlučio smanjiti proizvodnju

16.10.2022.

22:16

Autor: Hina/HRT

OPEC

OPEC

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ministar obrane Sadijske Arabije rekao je da je odluka organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC+ o smanjenju proizvodnje donesena jednoglasno i jedino iz ekonomskih razloga, što su potvrdili i glavni tajnik organizacije i pojedine zemlje članice.

Princ Khalid bin Salman rekao je da je "zapanjen" optužbama da je Saudijsko Kraljevstvo takvu odluku donijelo zato što "podržava Rusiju u ratu s Ukrajinom. "

"Ovakve lažne optužbe ne dolaze od ukrajinske vlade", objavio je mlađi sin saudijskog kralja na Twitteru.

Glavni tajnik OPEC-a Haitham al-Ghais rekao u nedjelju na konferenciji za novinare u Alžiru da su odluke OPEC+ isključivo "tehničke".

- Niz izjava zemalja izvoznica pokazuje da podržavaju odluku od 5. listopada o smanjenju proizvodnje za 2 milijuna barela na dan. Pozdravljamo te izjave i one dokazuju da je odluka ispravna, rekao je novinarima.

Na pitanje može li odluka biti izmijenjena rekao je da "Odluke OPEC+a uvijek ostavljaju prostora za fleksibilnost... ministri su spremni sjesti na avion i doći u Beč".

Direktor tvrtke Kuwait Petroleum Corporation šeik Nawaf al-Sabah rekao je da Kuvajt želi održati ravnotežu na tržištu nafte u korist potrošača i proizvođača.

- Zabrinutost zbog ekonomskih teškoća raste i očekivani sporiji globalni ekonomski rast uzrokuju više poremećaja u ravnoteži između opskrbe i potražnje, rekao je.

OPEC je u srijedu snizio prognoze rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini zbog usporavanja gospodarstva, visoke inflacije i strožih mjera suzbijanja COVID-a 19 u Kini.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je ranije u listopadu razočaranje zbog najave smanjenja proizvodnje nafte i rekao da će biti posljedica za Saudijsku Arabiju.

Smanjenje proizvodnje smanjuje ponudu na tržištu i povećava mogućnost rasta cijena goriva prije općih američkih izbora u studenome, na kojima će Bidenovi Demokrati pokušati zadržati kontrolu nad Kongresom i Senatom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!