Zapošljavanje osoba s invaliditetom u doba pandemije

13:19 / 02.12.2021.

Autor: M.Š./HRT

75 godina URIHO-a

75 godina URIHO-a

Foto: HTV / HRT

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, ustanova URIHO svečano obilježava 75. obljetnicu svoga rada i postojanja.

- Žao nam je što ne možemo obilježiti tradicionalno, ali zbog epidemioloških razloga odlučili smo se na manje obilježavanje, iako mi to obilježavamo cijelu godinu, priča Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnatelja ustanove.

Objašnjava kako je URIHO najveća zaštitna radionica u Hrvatskoj.

- Bavimo se raznim djelatnostima – konfekcija, kožna galanterija, obuća, ortopedija. Imamo tisak i kartonažu, službu rehabilitacije, pravnu i kadrovsku službu – kao jedna prava mala firma. Najveća je konfekcija, imamo više od stotinjak ljudi. Od skoro 500 zaposlenih, oko 300 su osobe s invaliditetom. Nekako zajedno svi pokušavamo napraviti interakciju, jer tada se i jedni i drugi bolje osjećaju, ističe Lukačić. 

URIHO je i jedna od prvih ustanova koje su se uključile u izradu zaštitnih maski na početku COVID pandemije. Za svoj rad i trud ove je godine ustanova dobila i medalju grada Zagreba.

- Izbacili smo nekoliko stotina tisuća maski kada ih nije bilo. Mi smo prvi počeli to šivati, zatvorili smo svu drugu proizvodnju da bi opskrbili ljekarne, a onda i sve ostale, priča.

Nakon 75 godina rada, kaže, daljnji planovi i želje URIHO-a su da postojeće proizvodnje i dalje funkcioniraju, kako bi mogli zaraditi svoju plaću.

- Jedan veći dio moramo zaraditi na otvorenom tržištu rada. Gradimo restoran na našoj lokaciji u Držićevoj, a gradit ćemo jedan i na Kajzerici. Očekujemo da ćemo moći sve one koje smo osposobili kroz projekt za pomoćne kuhare ovdje i zaposliti. To nam je plan za sljedeću godinu, kaže i dodaje kako se restoran u Držićevoj, koji bi uskoro trebao biti gotov, gradi sredstvima Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. 

Lukačić ističe kako je za osobe s invaliditetom, kao i za sve ostale, vrlo važno da rade.

- Mnogi od njih financiraju svoje obitelji. Osoba s invaliditetom se osjeća korisno, nešto radi i za to dobije novac, da ne bude državi na teret. Interes nam je da što više osoba s invaliditetom završi na otvorenom tržištu rada, a da one koji to ne mogu zaposlimo u zaštitne ili integrativne radionice. Otvoreno tržište rada još nije otvorene ruke prihvatilo osobe s invaliditetom, iako smo već puno napravili. Danas već možete vidjeti da poslodavci imaju sluha. Bila bih zadovoljnija da je toga još više, ali doći ćemo i do toga, nada se. 

Na današnjem online okruglom stolu tema rasprave bilo je održivo zapošljavanje osoba s invaliditetom u doba pandemije. 

- Iznijeli ćemo naše iskustvo kako smo to radili u pandemiji, i pomogli drugim integrativnim zaštitnim radionicama da se održe. Svi smo se održali sredstvima Vlade Republike Hrvatske za održavanje radnih mjesta, i ono što je najvažnije – da nijedna osoba s invaliditetom nije dobila otkaz za vrijeme ove pandemije. Nakon toga posjetit će nas i predsjednik Hrvatskog sabora, koji je učinio da svi naši gluhi građani mogu pratiti sjednice sabora – to je veliki korak naprijed i nešto što je našim gluhim građanima otvorilo prozor u svijet, zaključuje Lukačić. 

Okrugli stol

Uoči sutrašnjeg međunarodnog dana osoba s invaliditetom Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - URIHO - održala je on line okrugli stol.

Tema je zapošljavanje u doba pandemije, a nakon okruglog stola dodijeljene su povelje i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama. URIHO planira proširiti svoje djelatnosti i tako zaposliti još nekoliko desetaka osoba s invaliditetom.

- U kraćim nekakvim planovima sada planiramo krenuti u još jedan segment, uz pranje i održavanje rublja, mogu s ponosom reći da smo dobavljač Klliničkom bolničkom centru. Sada krećemo u ugostiteljstvo. Nadam se da ćemo kroz koji mjesec jer radovi nažalost kasne u ovom covidu moći otvoriti jedan restoran u Držićevoj, a predviđen je i jedan tu na Kajzerici , ističe ravnatelj URIHO-a Josip Držaić.

- Radim u ovom pogonu, s ovim ljudima, jako sam zadovoljna. Radim sve, od A do Ž sam radila u ovih 40 godina, kaže zaposlenica URIHO-a Verica Pejić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!