Omiška obilaznica do kraja 2025.

24.03.2022.

13:53

Autor: Hina/A.P.C.

Ministar Butković na gradilištu Omiške obilaznice

Ministar Butković na gradilištu Omiške obilaznice

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je radove u sklopu projekta izgradnje dijela obilaznice Omiša i spajanja mosta preko Cetine te radove na uređenju luke Omiš te najavio da će do kraja 2025. godine biti kompletno izgrađena cesta Omiš-Split.

Ministar Oleg Butković istaknuo je da je omiška obilaznica jedan od najvećih infrastrukturnih objekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ukupne vrijednosti od 180 milijuna kuna. 


- Do kraja ove godine trebalo bi doći do spajanja mosta, a do proljeća sljedeće godine bit će završena ta dionica duga 3,5 kilometra, dodao je.


Cijeli projekt multimodalne platforme, čiji je dio ta dionica, bit će financiran i u sljedećoj financijskoj perspektivi EU-a. 


Butković je najavio i da će do kraja ove godine biti objavljen natječaj za nastavak te ceste prema Dugom Ratu.


- Do 2025. godine fazno ćemo kompletno izgraditi tu cijelu dionicu od Omiša prema Splitu, odnosno Solinu, a sve će se financirati iz bespovratnih sredstava. I luka Omiš je jedan od najvećih projekata danas u lučkoj infrastrukturi u Hrvatskoj. Od 25 milijardi kuna ulaganja u prometnu infrastrukturu, ulažemo oko dvije milijarde kuna u luke, lučku infrastrukturu, obnovu riva i lukobrana, kazao je  Butković i nastavio da se u toj županiji trenutno u luke ulaže preko 200 milijuna kuna.


Omišku zaobilaznicu uključuju dva tunela i most preko Cetine, objasnio je ministar i dodao da je tunel Komorjak dug više od 600 metara, a Omiš više od 500 metara, dok će most biti u dužini od 216 metara.

Projekt luke Omiš bit će možda dovršen prije roka 


Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je da je 89 milijuna kuna vrijedan projekt luke Omiš najkvalitetniji lučki projekt na području cijelog Jadrana, ocijenivši da se odvija izvrsnom dinamikom, a računa se da bi čak mogao biti gotov i prije roka, odnosno prije 2024. Najavio je da će županija ove godine otvoriti dvije iznimno značajne luke i to u Kaštel Starom te u Sućurju na Hvaru, koja će biti poveznica tog otoka s kopnom.


Da je omiška obilaznica jedno od najznačajnijih gradilišta Hrvatskih cesta rekao je predsjednik Uprave tog poduzeća Josip Škorić, dodavši da unatoč svim problemima, od pandemije do sada aktualnog rata, njihove investicije napreduju. Objasnio je da će danas jedan dio rasponske konstrukcije montirati na mostu preko rijeke Cetine, što je iznimno složen posao.


- Cijeli projekt multimodalne platforme splitske aglomeracije je u duljini od 21,5 kilometara, kazao je Škorić, podijeljen je u sedam faza glavne dionice, plus osma faza čini rekonstrukciju stare trase državne ceste D8.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!