Oni koji žive od turizma na Hvaru nisu zadovoljni sezonom

13.08.2023.

19:46

Autor: Ivica Đuzel/Dnevnik/HRT/R.S.

Vrhunac je ovogodišnje turističke sezone i na Hvaru. Prema statistikama, bolja je nego lani, no oni koji žive od turizma nisu zadovoljni. Potrošnja je, kažu, pala, a boravak u našoj mondenoj destinaciji sve se više svodi na jednodnevne izlete iz Splita koji ostvaruje najbolji turistički promet.


Gospođa Ana na središnjem hvarskom trgu prodaje nakit cijeli život.

- Zadovoljni smo, ne možemo biti nezadovoljni, bilo bi bezobrazno prema svima, za HTV Dnevnik rekla je Ana, Hvar. 

S druge strane Rive su iznajmljivači plovila, a prodaju se jednodnevni izleti za popularne Paklene otoke i dalje prema Visu i Modroj špilji.

- Prema komentarima drugih,uglavnom svi kažu da je sezona lošija u odnosu na prošlu. Dosta ima katamaranskih linija i ljudi dolaze jedan dan i odlaze odmah, kazali su Antonela i Vedran, Hvar. 

Gradonačelnik tvrdi da Hvar stoji bolji nego lani


Gradonačelnik tvrdi da sve statistike pokazuju da Hvar stoji bolji nego lani, na tragu glasovite 2019.

- Ja isto tako moram reći da od 12 tisuća ležajeva koje imamo u gradu nažalost, u ovom trenutku je prijavljeno samo 6 i pol tisuća, a svi znamo da to nije realna brojka. Nautičare nitko i ne broji i ne može se brojati, ali imamo puno više gostiju nego lani, objasnio je Rikardo Novak, gradonačelnik Hvara. 

Upravo će se nautika oko koje se vode silne polemike je li podbacila ili nije ove čudnovate sezone biti u središtu nove kampanje Hrvatske turističke sezone za jesenske mjesece.

- U kontekstu promocije onih hrvatskih proizvoda koji su aktualni u posezoni ići ćemo s kampanjom nautičkog turizma i onih oblika ponude koji mogu biti motiv dolaska van glavne sezone, istaknuo je Kristijan Staničić, direktor Glavnog ureda HTZ-a. 

Srednja Dalmacija ostvaruje najveći promet u nautici na Jadranu. Objavljeno je da je u prvih sedam mjeseci na području Splitsko-dalmatinske županije zabilježeno 119 tisuća dolazaka nautičara i 770 tisuća noćenja, što je rast od 13,6 posto u noćenjima u odnosu na lani.Istovremeno čarteraši tvrde da su na koljenima da bilježe pad rezervacija za čak 25 posto i da ima nikad nije bilo teže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!