19:48 / 13.12.2020.

Autor: Anamarija Škorić/Plodovi zemlje/HRT

Online degustacije vina

-

-

Foto: - / -

Uz pune čaše, vinari i vinski znalci pred zaslonima računala. U današnjim uvjetima održali si virtualnu degistaciju vina.
Uz pune čaše, vinari i vinski znalci pred zaslonima računala. U današnjim uvjetima održali si virtualnu degistaciju vina. Tema: debit, srednjodalmatinska bijela sorta. 

Za virtualne prezentacije - slijepom degustacijom odabrane su 24 vinske etikete šibensko-kninskoga vinogorja. A sve "pod kapom" županijskog projekta "Taste Šibenik-Knin County" uz sudjelovanje sommeliera, vinskih novinara i kritičara.

Budući da su presječeni svi putevi prodaje vina po "starom normalnom": zatvoreni restorani, kušaonice, otkazani sajmovi, zamisao su ovdašnji proizvođači objeručke prigrlili.

Zajedno, ali ipak u sigurnosti svoga doma. Recept koji je iskušan na virtualnim degustacijama s poklonicima vinske kapljice s druge strane oceana.

Zaokret prema izvozu, sjevernoameričkom tržištu i zemljama Europe  - pokazao se uspješnim pa su među rijetkim vinarijama koje ne bilježe pad prodaje u ovoj godini.

A takmaca za svjetsko tržište u ovdašnjim podrumima ne manjka, jer kvaliteta vina autohtonih sorti potvrđena je brojnim nagradama.

Izvoz je ključ opstanka, ali i sigurne budućnosti malih proizvođača, jer udar korona-krize većinu je "bacio na koljena".    

No i dok je poslovanje stajalo, vinari su vrijedno radili. Pa će se 2020. pamtiti ne samo po pandemiji već i po prvom pjenušcu od maraštine, autohtone sorte koja se nekoć smatrala lijekom i prodavala u ljekarnama.

Uz maraštinu, šibensko je vinogorje kolijevka i debitu, lasini, plavini, babiću. Sortama koje su naslijeđe predaka - predodređenima, kažu, za velike vinske priče.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!