Online distribucija voća i povrća

04.04.2020.

20:48

Autor: Domagoj Puškarić/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Otkako su prije gotovo dva tjedna zatvorene sve tržnice u zemlji, mnogi su se uzgajivači voća i povrća našli pred zidom: pustiti da im sve propadne ili pokušati pronaći način kako ipak doći do kupaca.
Otkako su prije gotovo dva tjedna zatvorene sve tržnice u zemlji, mnogi su se uzgajivači voća i povrća našli pred zidom: pustiti da im sve propadne ili pokušati pronaći način kako ipak doći do kupaca.

Svakog dana nekoliko kombija iz Gornjeg Desinca kreće put Zagreba, Samobora i Karlovca.

- Ima više interesa nego što mi možemo isporučit, kaže Filip Hlebić, OPG Hlebić.

Prije ove situacije svoje povrće su plasirali primarno u Zagrebu, na Dolcu. No kada su tržnice zatvorile, brzo su se okrenuli Facebooku i dostavi na kućnom pragu.

- U jednom danu se dogodio bum, otvorio sam stranicu i u tri dana, svi prijatelji su podijelili, hvala Bogu, dobro je, riješit će se većina proizvoda. Trenutno je to izlaz iz ove situacije da ne moramo sve to zajedno bacat, ajmo reć nužno zlo u ovom trenu, a u budućnosti vidim veliku perspektivu u ovom načinu prodaje, dodaje.

Po dvojica su u kombiju. Jedan vozi, drugi dostavlja. I tako gotovo cijeli dan. Kupci su zadovoljni. Ako narudžbenicu ispunite i pošaljete do 17 sati, košarica stiže sljedeći dan. Obje strane poštuju upute stožera, primjerice, novac im kupci daju u kuverti.

- Užasno mi puno znači i mislim da ih sve treba podržat sad u ovoj situaciji, a i poslije definitivno, kaže Anamarija.

Siguran opskrbni lanac s domaćim proizvođačima u ovoj situaciji ide na ruku trgovinama s ekoproizvodima.

- Sad imamo puno veću količinu robe i puno više možemo prodati, dostupnije je našim kupcima jer radimo s domaćim OPG-ima koji sad robu koju bi plasirali na tržnicama plasiraju kroz naše dućane, objašnjava Silvija Puljić, ekotrgovina "Grga Čvarak".

Koronakriza pokazala je da su mnogi proizvođači dugo zanemarivali mogućnosti interneta, ali i da neki od njih znaju brzo reagirati i prilagoditi se tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!