Opatijska rivijera ruši turističke rekorde

13.08.2023.

12:21

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/HRT/R.S.

O velikom broju turista na našoj obali govore i brojevi o dolascima i noćenjima. Rekorde ruše mjesta od sjevera do juga, među njima i Opatijska rivijera, naša najstarija turistička destinacija i turistički biser ne samo Hrvatske nego i cijelog Sredozemlja.

Prve dane kolovoza Opatija je dočekala uz poznatu ljetnu vrevu. Ovdje se dolazi naraštajima.

- Ja sam u Opatiji jer mi je mama iz Opatije, svake godine dolazim tu, od kad sam bila mala, sad imam i svoju djecu, ovo je moj muž David, za HTV Dnevnik rekla je Katherine Ljubica, Velika Britanija. 

- Obožavam Opatiju, tako je lijepo i toplo, kazao je David, Velika Britanija. 

Ali i tu su cijene jedna od glavnih tema ove godine.

- Cijene nisu tako loše, otprilike slično, znam da ste prešli s kuna na eure, ali čini mi se slično, istaknuo je David. 

- More je savršeno i sunce, a cijene pa isto u redu za ovo, rekla je Tanyia, Austrija. 

- U medijima se javlja da su ugostitelji preskupi, ali mi kažemo kvaliteta opravdava cijenu, kazala je Ana Puž Kukuljan, TZ Opatije. 

Slično i na Kvarneru


Slično je i na Kvarneru. S otkazivanjima, kažu u turističkoj zajednici, problema imaju samo oni koji su neopravdano povisili cijene.

- Vidimo da su objekti 3 zvjezdice dosta dizali cijene nerealno, bez investicija, gosti su to prepoznali, preko bookinga to je dosta lako pratiti i gosti su se preusmjerili prema nekom boljem smještaju, Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera. 

U odnosu na 2019., u objektima više kategorije ostvaruje se čak 46 posto vise noćenja. Opatijska rivijera, poznata po hotelima visoke kvalitete, tu je u dobroj poziciji.

. Trenutno je otvoreno 18 naših objekata, hoteli, kamp, vile. Mi smo zadovoljni i ljetnom sezonom i cijelim prvim dijelom godine, 22 posto bolje u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, rekao je Ivan Sarajlić, glasnogovornik LRH. 

Opatija ima 11 posto više dolazaka i 3 posto vise noćenja nego lani, a sličan trend očekuju i u nastavku sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!