OPEC snizio procjene rasta potražnje za naftom u 2022. i 2023.

12.10.2022.

16:08

Autor: Hina/HRT

OPEC

OPEC

Foto: LISA LEUTNER / Reuters

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) snizila je u srijedu prognoze rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini zbog usporavanja gospodarstva, visoke inflacije i potroženih mjera suzbijanja covida 19 u Kini.

Potražnja za naftom porast će u ovoj godini za 2,64 milijuna barela dnevno ili 2,7 posto, izračunao je OPEC u najnovijem mjesečnom izvješću, snizivši dosadašnju prognozu za 460 tisuća barela.

U idućoj godini potražnja bi trebala rasti za 2,34 milijuna barela dnevno, što je za 360 tisuća barela manje no što je OPEC do sada očekivao.

Snižena prognoza objašnjava zašto su OPEC i njegovi saveznici odlučili smanjiti proizvodnju od studenoga za dva milijuna barela dnevno, što je izazvalo oštre kritike SAD-a, napominje Reuters.

OPEC: Pojačana neizvjesnost i sve veći izazovi

- Svjetsko gospodarstvo ušlo je u razdoblje pojačane neizvjesnosti i sve većih izazova, s obzirom na kontinuirano visoke razine inflacije, postroženu monetarnu politiku središnjih banaka velikih gospodarstava, visoku razinu državnog duga u mnogim regijama i kontinuirane probleme u nabavi, ističe OPEC.

Naftni kartel i njegovi saveznici veći su dio ove godine povećavali proizvodnju kako bi je postupno normalizirali nakon rekordnog smanjenja u 2020. kada je pandemija smanjila potražnju.

U rujnu trebali su povećati proizvodnju za 100 tisuća barela dnevno, uz udio članica OPEC-a u tom povećanju od oko 64 tisuće barela dnevno.

Izvješće je pokazalo da je proizvodnja u rujnu zapravo povećana za 146 tisuća barela dnevno, na ukupno 29,77 milijuna barela dnevno, zahvaljujući u prvom redu Saudijskoj Arabiji i Nigeriji.

Unatoč tome, OPEC proizvodi daleko manje no što je zacrtao u dogovoru sa saveznicima, i to zbog nedovoljnih ulaganja nekih članica u naftna polja, ističe Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!