14:43 / 26.07.2018.

Autor: HRT

Otok Smokvica Vela iznajmljen Mađarima

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Smokvica se u zakup daje na 30 godina, uz godišnju zakupninu od 4,9 milijuna kuna bez PDV-a. U državnu blagajnu od jednogodišnjeg najma trebalo bi se sliti više od 6 milijuna kuna.
Otok Smokvica Vela kraj Rogoznice, nakon višegodišnjeg nezakonitog korištenja i bez naknade, napokon ide u komercijalni zakup. Ugovor o tridesetogodišnjem najmu potpisali su ministar državne imovine Goran Marić i direktor tvrtke Zelena nekretnina Czaba Miklos Severnyak.

Smokvica se u zakup daje na 30 godina, uz godišnju zakupninu od 4,9 milijuna kuna bez PDV-a. Otočnim nekretninama površine 150 tisuća četvrornih metara gospodarit će vlasnici  mađarskog fonda Balans. U državnu blagajnu od jednogodišnjeg najma trebalo bi se sliti više od 6 milijuna kuna.

Koliko su jaki i što planiraju Mađari ne otkrivaju. Ministar Goran Marić naglasio je kako ugovor nije koncesija na pomorsko dobro i Mađarima nije dozvoljena nikakva izgradnja na otoku. "Smokvica se otima neprihvatljivoj stvarnosti i beskorisnosti , stavlja se u funkciju da bi se mogao smanjivati javni dug i da je era bespravnog korištenja pri završetku", kazao je.

Država raspolaže sa čak 10 tisuća  nekretnina no zarađuje na njih dvjestotinjak. Takvoj praksi neprofitabilne  imovine ministar kaže treba napokon stati na kraj.Jeli mađarski zakupac pravi odabir za naš turizam doznat ćemo kada se useli na otok.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!