Otvoren predstečajni postupak za Brodosplit

20.05.2022.

15:42

Autor: HRT/Hina

Brodosplit

Brodosplit

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Otvoren je predstečajni postupak za Brodosplit. Prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka nad Brodograđevnom industrijom Split splitski Trgovački sud zaprimio je 27. travnja, a predlagatelj je sam Brodosplit.

Brodosplit je prema tumačenju njegove uprave zapao u poslovne poteškoće zbog nemogućnosti povlačenja punog iznosa kredita ruske banke VTB, koja je obuhvaćena zapadnim sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu. Novac od dvaju kredita trebao je biti iskorišten za dovršetak dvaju brodova i druge troškove.

Predstečajni postupak predložen je i za vlasnika Brodosplita, grupaciju DIV.


Tijekom ožujka i travnja na splitskom sudu su održana ročišta za 11 društava iz sastava Brodograđevne industrije Split. U te postupke uključene su tvrtke Cjevarska izrada, Brodosplit - računovodstvo i financije, Zaštita trupa od korozije, Izrada alata, Boja - trup, Brodosplit montaža, Bravarski segmenti, Trup inženjering, Nerazorna ispitivanja, Interijeri i završni radovi te Informatički sustavi.

Osim tih ročišta Trgovački sud u Splitu je zaprimio više desetaka prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana s Brodograđevnom industrijom Split.

Za 25 su društava pokrenuti postupci radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnih postupaka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!