Gasi li se nakon stotinu godina velika brodogradnja u Splitu?

01.05.2022.

19:44

Autor: Zoran Kukilo/Dnevnik/HRT

Brodosplit

Brodosplit

Foto: HRT / HRT

Gasi li se nakon stotinu godina velika brodogradnja u Splitu? Ima li nade za spas Brodosplita? Već gotovo mjesec obustavljena je proizvodnja i većina od 1800 radnika poslana je kući. Njih više od pola nije primilo zadnje dvije plaće. Račun Brodosplita je blokiran pa je tvrtka podnijela zahtjev Trgovačkom sudu za pokretanje predstečajnog postupka.

Brodosplit još čeka odluku Trgovačkog suda oko pokretanja predstečajnog postupka kojim bi se ''kupilo'' malo vremena i pokušalo reprogramirati dugovanja.

- Predstečajnim postupkom svakako će se odblokirati račun, nove dospjele obveze će se platiti u roku dospijeća, a ove stare će se temeljem usvojenog predstečajnog plana retroaktivno otplaćivati – kaže Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita.

Aktivno je još jedino dvjestotinjak ljudi na gradnji četiri obalna ophodna broda za HRM. Većina radnika nije primila plaću za veljaču i ožujak. U listopadu 2013. prosvjedovalo se jer je plaća kasnila pola dana. Sada kasni dva mjeseca, a u škveru tišina.

- Pokrenuti u ovom trenutku neke sindikalne akcije i metode pritiska ako u vreći nema love, neće rezultirati ničim, to je akcija koju ćete poduzeti a koja neće izazvati reakciju. U ovom trenutku ono što je realno - da se treba strpjeti i moliti Boga da HBOR pokaže razumijevanje i da nam taj kredit – smatra Pavle Matošić, predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita.

Iz Ministarstva gospodarstva odgovorili su nam da nisu uključeni u pregovore HBOR-a i Brodosplita o kreditu, te da je u škveru trenutačno aktivno 32 milijuna eura državnog jamstva. I vlasnik Brodosplita, tvrtka DIV, u Zagrebu je zatražio pokretanje predstečajnog postupka zbog nelikvidnosti. Opravdavaju se da im je zbog sankcija Rusiji blokiran kredit VTB banke.

- Naše ukupne obveze prema dobavljačima su manje od 10 posto našeg godišnjeg prometa, nije to nešto što je nedostižno, radi se o izvanrednim okolnostima gdje smo mi u jednom kratkom vremenu ostali bez novca – naglašava Darko Pappo, član Uprave DIV grupe.

Novca nema, a vrlo je upitno hoće li ga i biti. Devet godina od privatizacije Brodosplit je došao do zida.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!