Otvoren Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

22.02.2023.

Zadnja izmjena 14:21

Autor: Dnevnik/Hina/IMS/HRT/A.S.

Regionalni distribucijski centar u Osijeku

Regionalni distribucijski centar u Osijeku

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Regionalni distribucijski centar za voće i povrće u Osijeku bit će prvi takav u Hrvatskoj. Otvorenje Centra očekuje se danas. Riječ je o strateškoj investiciji Osječko-baranjske županije čija je vrijednost 14,6 milijuna eura.

Izgradnja je trajala malo manje od dvije godine. 

- Ova infrastruktura je svakako benefit za naše proizvođače voća i povrća, jer, naime, kroz ovo ovdje skladištenje i čuvanje svojih proizvoda oni će izaći u trenutku kada njima odgovara, a ne kada su morali izlaziti na tržište i po nepovoljnim cijenama, rekao je Alen Mamić, direktor Regionalnog distribucijskog centra.

Rekao je da ima ukupno 29 komora, skladište gotovih proizvoda, laboratorij za kontrolu kvalitete, kao i postrojenje za proizvodnju soka. 

Što se broja zaposlenih tiče, trenutačno je riječ o pet radnika. 

- No ukupno je u organizacijskoj shemi negdje oko 30 djelatnika predviđeno, objasnio je.

Centar je zajednički projekt Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. 

- Njegova vrijednost je 14 600 000 eura. Kroz operativni program, Osječko-baranjska županija se prijavila na tržišno jačanje voća i povrća. Možemo se pohvaliti da smo prvi u Hrvatskoj koji su uspjeli dobiti taj poziv, 10 milijuna eura smo prihodovali iz Europskih fondova, rekao je.

U budućnosti će se, kaže, graditi druga i treća faza Regionalnog distribucijskog centra, naravno uz suradnju s domaćim proizvođačima. 

Na svečanosti otvaranja Centra sudjelovao je predsjednik vlade Andrej Plenković.

- Mi kao Vlada svjesni smo brojnih izazova s kojima se suočavaju brojni hrvatski poljoprivrednici. Odlučni smo kroz niz mjera pomagati i to nacionalnim, europskim sredstvima za ulaganje u moderniziranje poljoprivredne infrastrukture, u povećanje kvalitete hrane i u jačanju konkurentnosti kvalitete hrvatskih proizvođača, rekao je Andrej Plenković. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je na otvorenju da će taj projekt poljoprivrednicima omogućiti da voće i povrće skladište i prodaju u najpovoljnijem trenutku, čime se pokazuje isplativost ulaganja u voće i povrće, koja s tim centrom dobiva novu dimenziju.

Istaknuo je da u današnjemu globaliziranom svijetu proizvodnja hrane postaje vitalna za svako društvo. 

Kao ciljeve hrvatske poljoprivredne, istaknuo je povećanje produktivnosti, jačanje konkurentnosti i otpornosti hrvatske poljoprivrede, modernizaciju i digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje, jačanje sustava kvalitete i prepoznatljivosti te snaženje proizvođačkih organizacija i lanaca opskrbe.

- Za budućnost hrvatske poljoprivrede treba uzeti u obzir promijenjeni međunarodni položaj Hrvatske jer smo među samo 15 zemalja koje su u NATO-savezu, EU-u, eurozoni i schengenskom području. I tu nismo došli slučajno, već smo imali jasan smjer, provodili reforme i ispunjavali kriterije, poručio je predsjednik Vlade.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je da je projekt RDC-a prilika za hrvatske proizvođače da se udruže, prerađuju, stvaraju dodatnu vrijednost te odvoje dio površina za ekološku proizvodnju.

Najavila je da će u ožujku početi novi program edukacije proizvođača koji se budu željeli udružiti u proizvođačke organizacije i koristiti takvu infrastrukturu, koja je za njih i napravljena.

- U Osječko-baranjskoj županiji proizvodi se 31 posto hrvatske pšenice, 20 posto kukuruza, 26 posto ječma, 46 posto suncokreta, 38 posto raži te 31 posto mlijeka pa Hrvatska ne može razvijati poljoprivredu bez ove županije, istaknula je Vučković. 

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da su sinergija i zajednički rad s mjerodavnim ministarstvima i Vladom donijeli rezultat u realizaciji toga strateškog županijskog projekta, što je formula za uspjeh i daljnji razvoj Slavonije i istoka Hrvatske.

Na otvorenju RDC-a, među ostalima, bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić, saborski zastupnici, lokalni dužnosnici i poljoprivredni proizvođači.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!