Mak - kultura koja traži malo, a daje mnogo

28.10.2022.

07:03

Autor: Katarina Barač-Perošević/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Mak
Mak
Foto: HTV / HRT

Samo dvadesetak poljoprivrednika u Hrvatskoj uzgaja mak. Njegova mala crna zrnca rado jedemo u kolačima i pecivima, a proizvođači ga vole jer je to kultura koja traži malo, a daje mnogo. Može se kupiti na osječkoj tržnici.

Ivan Delibos na tržnici prodaje više od 30 godina. Svojim kupcima uz različite žitarice koje uzgaja, među ostalim nudi i mak.

- Ja sam jesenas već posijao za narednu godinu, mak je već vani. Sijano je sa starom sijačicom iz Austro-Ugarske, konjskom, to je preuređeno za traktor. Ove godine imali smo deset ari posijano i ne mogu vjerovati da smo dobili 100 kila maka, istaknuo je Ivan Delibos, vlasnik OPG-a iz Grabovca.

Isplativa, ali, nažalost, zapostavljena, ta zrnata kultura snažno djeluje na organizam.

- Obiluje proteinima, ima ih preko 20%, prehrambena vlakna koja su itekako bitna, za reguliranje probave i ono što je najvažnije - mak sadrži pravu riznicu minerala i elemenata u tragovima. Izvrstan je izvor cinka, bakara, magnezija, mangana, kalcija i željeza, naglasila je Ljiljana Olujić, organizatorica Zelenog četvrtka.

Koristan je i kao prirodni analgetik, opušta, štiti kosti, a nezaobilazan je u slasticama.

- Dodaje se u kiflice, peciva, u kruh, svagdje gdje želite, vrlo je ukusan orašastog je okusa, aromatičan je, rekla je Ljiljana Olujić.

Unatoč izvrsnim svojstvima, u Hrvatskoj samo dvadesetak poljoprivrednika uzgaja mak, i to na manje od 100 hektara. Na osječkoj tržnici građani ga mogu kupiti po cijeni od 100 kuna za kilogram.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!