Gotovo u svakoj staji odmah se vidi da je riječ o govedima iznimne građe.
Farma na sjeveru Italije, u Maccastorni, 80-ak kilometara od Milana primjer je uzgoja pasmine limousin bez pašnjaka. Riječ je o vrhunskoj genetici kojom je osigurana odlična reprodukcija. Gotovo u svakoj staji odmah se vidi da je riječ o govedima iznimne građe.
"Imamo oko 700 teljenja na godinu i ukupno na farmi tisuću i 300 goveda pasmine limousin. Ne idu na pašu, nego su u stajama koje se protežu na ukupno 7 hektara. Na farmi su cijelu godinu. Staje su podijeljene - jedan je dio za krave s telcima, zatim za steone juinice te dio za teljenje", objašnjava Matteo Biancardi, uzgajivač limousina iz Italije.
Većina je staja potpuno otvorena, samo s nadstrešnicama, a neke su dijelom zatvorene. Matteov je djed ovdje držao mliječne krave, no Matteo i njegov otac odlučili su se za radikalan zaokret - tovno govedarstvo, i to samo za pasminu limousin.
"Ponajprije zbog tržišta, zato što je pasmina limousin izrazito dobra, ne samo za talijansko, nego i za europosko tržište. Drugi je razlog upravljanje poslovanjem, limousin je za to pogodan, posebice kad je riječ o ovako velikom broju goveda, velikom broju teljenja, dobrim osobinama pasmine i profitabilnosti proizvodnje", dodaje.
Matteo ističe da su talijanski stočari zanemarili domaću proizvodnju pa nema dovoljno teladi za tov i mora se uvoziti iz Francuske. Kaže da si pokušava osigurati potpuno zatvoren ciklus uzgoja. Uzgoj postupno povećava i smatra da su cijene na tržištu stabilne.
"Početna cijena stoke, ako je za reprodukciju, je oko 1300 eura po grlu od 7 mjeseci, a za steonu junicu 2500 eura, ističe. Za uzgoj mladog bika u Italiji je cijena 3,40 eura po kilogramu kad dosegne težinu od oko 330 kilograma, dodaje.
Potpuno drugačiji sustav uzgoja te pasmine kod obitelj Bruges u planinskim predjelima središnje Francuske, na oko tisuću metara nadmorske visine. "Imam 80 krava na 160 hektara, živim na planini pa sve životinje jedu samo travu s pašnjaka, gotovo ih ne treba ničim drugim hraniti osim zimi ponekad sjenažom. Odlučio sam se za pasminu limousin zato što se krave lako tele, daju dobro mlijeko za svoju telad i imaju odlično meso. Zadovoljan sam tom pasminom i, za moje uvjete uzgoja, znatno je bolja od drugih", ističe Lourent Bruges.
Naglašava kako je zadovoljan prirastom iako se njegovo stado hrani gotovo samo na pašnjacima. "Prirast je odličan i ova je pasmina, prema mojem mišljenju, idealna za proizvodnju mesa. Cijena mesa u Francuskoj je zadovoljavajuća, iako su troškovi uzgoja rasli, no ipak se nadam da će u budućnosti porasti i cijena mesa", ističe.
Ipak tu je i manja farma gdje se stoka hrani tijekom zime, kada se vremenski uvjeti pogoršaju. Ovdje je odvojen dio krava s teladi, koje se znaju braniti čak i ako mi se namjerava približiti njihov vlasnik.
Koliko je netko uspješan stočar, u Francuskoj se može vidjeti i po nagradama, poput ovih koje obično stavljaju na ulazu na imanje. Ova obitelj koja uzgaja goveda pasmine limuzin očito je uspješna. Pokazala je to i poredavši pred našim stočarima svoja najbolja grla različite starosti.
"Imamo 160 goveda limousin koja uzgajamo na oko 280 hektara, a odlučili smo se za tu pasminu jer se ona tradicionalno uzgaja u ovom planinskom dijelu zemlje. Dovoljna im je prehrana na pašnjacima, samo trava bez koncentrata, te katkad malo sjenaže, koju pripremamo sami na zamljištu oko farme", kaže Benoir Souvignet.
Tržište mesom u Francuskoj je stabilno pa stočari mogu planirati uzgoj, koji je u porastu. "Cijena bi mogla biti bolja. Problem je što je već godinama ista, a neki su troškovi uzgoja porasli, ali cijena je uglavnom zadovoljavajuća", dodaje.
Da je pasmina salers prilagodljiva uzgoju u teškim uvjetima, vidi se i kod jedne fancuske obitelji. U udaljenom su planinskom području, no zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji i genetici osvajaju nagrade na natjecanjima.
"Već nekoliko godina idemo na natjecanja. Na sva natjecanja: u Parizu, u Cournonu na stočarskom sajmu. Više smo puta bili prvi, ponajprije s bikovima. Lani smo bili šampioni u Parizu, Cournonu i Vichyju. Nedavno smo u Cournonu osvojili titulu šampiona u kategoriji mladog bika. Već dugo provodimo genomsku selekciju i to je rezultat toga", ističe uzgajivač salersa Gerard Chassang.
Prošle su godine šampionskog bika prodali u Wales, no nisu nam željeli otkriti kakva je bila cijena. Koliko je duga tradicija stočarstva govori i godina izgradnje ove staje.
"Svoja goveda pasmine salers volimo zbog otpornosti, ali i krotkosti. Kad govorimo o genetici, tu posebno pazimo zato što nam olakšava posao i daje odlične rezultate. To je vrlo ukusno meso. Traženo je u francuskim kuharskih krugovima, čak i u Parizu. Naši potrošači vole lijep, pomalo mastan, izrazito prošaran goveđi odrezak. Hvala vam što ste došli do nas, ceste nisu baš najbolje. Zato cijenimo što ste nas posjetili i želimo vam da naša pasmina uspješno napreduje u vašoj zemlji", dodaje.
A pravu raskoš salersa, ali i drugih pasmina hrvatski su stočari mogli vidjeti na jednom od najvećih europskih stočarskih sajmova, u Clermon Ferranu.
"Ima dobre karakteristike. Recimo malo su zahtjevne u prehrani. Dobre su naravi. Mislim da je salers govedo najisplativije u proizvodnji, dobar je u tovu, ima dobar prirast na paši od 90 posto, možda u surovim uvijetima, možda bi trebalo dohranjivati sa sjenažom ili sa sjenom", smatra Niko Jurjević iz Benkovca.
"Zanimljivo mi je to da su ta goveda na paši, da se hrane sjenom bez silaže, bez kukuruza, bez ičega, samo sijeno. Zato pitamo Francuze kako zašto gledamo primjerke kakvi su samo na cijenu krave i to mi je zanimljivo da uvedemo u Hrvatsku i Sloveniju", kaže Mihael Car iz Metlike.
"Iznimni interes za uzgoj salersa vlada među našim mladima što nas posebno veseli i sve je više mladih ljudi koji se odlučuju za taj uzgoj, tako i na području BiH i na području Srbije", rekao je predsjednik Udruge "Salers Croatia" Mirko Devčić.
"Nadam se da će broj goveda pasmine salersa u Hrvatskoj rasti. Za nekoliko mjeseci doći ćemo u Hrvatsku i pogledati kako napredujete. Hrvatski stočari mogu doći ovamo, u Francusku, i ostati nekoliko dana na farmama kako bi vidjeli kako mi uzgajamo ta goveda", poručio je predsjednik Udruge "Salers evolution" Bruno Faure.
U francuskoj udruzi doznali smo i cijene šampiona na sajmu.
"Jedan je bik prodan u Englesku za 25 tisuća eura, ali to je samo jedan bik. Dobre su cijene najčešće između pet i šest tisuća eura", rekao je Faure.
"Obilaskom farmi i sajma Udruga "Salers Croatia" svojim je uzgajivačima i onima koji to namjeravaju postati omogućila da upoznaju različite uvjete uzgoja. Dio mogu primijeniti u svojem programu uzgoja čistokrvnih goveda salersa i programu križanja s pasminom limousin - za proizvodnju tovne junadi.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!