11:37 / 30.07.2019.

Autor: M.N./HRT

Pad industrijske proizvodnje i rast potrošnje građana

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U lipnju ove godine, u usporedbi s lipnjem 2018. industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj, kalendarski prilagođena, zabilježila pad za 5,6%.
U lipnju ove godine, u usporedbi s lipnjem 2018. industrijska proizvodnja u Republici Hrvatskoj, kalendarski prilagođena, zabilježila pad za 5,6%, podaci su Državnog zavoda za statistiku. 

Industrijska proizvodnja u lipnju je u usporedbi sa svibnjem zabilježila pad za 2,2%.

Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju 2019. manji je za 0,2% u usporedbi sa svibnjem, a u usporedbi s lipnjem 2018. manji je za 3,5%. 

Ukupna proizvodnost rada u industriji od siječnja do lipnja 2019. u usporedbi s istim razdobljem 2018. veća je za 3,3%.

Rast potrošnje u lipnju 6 posto u odnosu na lani

U Hrvatskoj je u lipnju potrošnja u maloprodaji porasla više od 6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin najveći rast od veljače, a time se vratila u pozitivan trend nakon pada u svibnju.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u lipnju porasla za 6,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lanjski lipanj ojačala 6,1 posto.

To je najveći rast potrošnje u maloprodaji na godišnjoj razini od veljače, kada je skočila 8,7 posto.

Tako se potrošnja ponovno vratila u pozitivan trend. Naime, u svibnju je na godišnjoj razini pala za 2 posto, što je bio prvi pad potrošnje nakon 56 mjeseci neprestanog rasta.

U lipnju je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 5,4 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima ojačala 8,6 posto.

- U skladu s očekivanjima stope rasta promete u trgovini na malo tijekom lipnja vratile su se k pozitivnim vrijednostima zabilježivši i mjesečni i godišnji rast, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA).

U prvih šest mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je za 4,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!