Dubrovačka ekipa posjetila je u Paljem brdu u Konavlima obitelj Trojanović. Njihov OPG pobijedio je u ovogodišnjem izboru Zlata vrijedan, izboru Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede za najbolje poljoprivredno gospodarstvo u Hrvatskoj. Nositeljica gospodarstva je 31-ogodišnja Anita, živi s roditeljima, drži krave, pravi sir, uzgaja voće i povrće.
Posljednje selo u Hrvatskoj, Palje brdo, selo je vrijednih ljudi i najboljeg obiteljskog gospodarstva u ovoj godini.
- Posao nije težak, ali je obaveza - imamo ujutro 2 sata uvečer 2 sata. Funkcioniramo kao obitelj jer, sam čovjek ovo ne bi mogao raditi, kaže Nikša Trojanović.
Prva pomoć je, naravno, supruga Ivanka koja u svemu prati supruga.
- Skupa smo i ujutro i navečer - ja uživam kad čistim štalu. Moje je da je sve u redu, a on muze. Onda odnesem mlijeko u kuću procijedim, uglavnom skupa smo, i ujutro i navečer, kaže Ivanka.
U prosijeku dnevno bude oko 100 litara mlijeka, od čega Ivanka svakoga dana napravi 20-tak sireva od pola kila.
Za to vrijeme, Anita se bavi svojim poslom - stiglo je vrijeme za šipke, što prate i narudžbe.
- Imamo od voća, evo sad su nam šipci - nadamo se uskoro narančama, uspješno smo prodali stolno grožđe, crno, bijelo, breskve, imamo nešto sitno marelica. Dijelom ide preko virtualne place, za što sam ja zadužena svake subote u tjednu, ali jako puno voća ode i u lokalne trgovine u Dubrovniku i u okolici, kaže Anita.
Palje brdo obiluje pitkom vodom. Naime, nalazi se u blizini sela Vodovađa koje je još prije 2 tisućljeća vodom napajala dnevni Epidaurus. Obitelj Trojanović tako za svu svoju poljoprivredu koristi izvorsku vodu.
Njihov OPG ove godine je proglašen najboljim u Hrvatskoj, a nagrada ih je, kažu, iznenadila.
- Kad smo vidjeli koliko ljudi imaju zemlje, strojeva, mi smo dobili kompleks. Ali je vjerojatno presudila raznovrsnost, jer mi imamo 20-tak vrsta što voća, što povrća, ističe Nikša.
A upravo je poljoprivreda jedan od načina kako mlade zadržati na selu.
- Ima nas tu u selu koji se jako puno bave poljoprivredom i svi uspješno plasiramo svoje prozivode po trgovinama, placi, kaže Anita.
Na upit je li OPG budućnost Anita potvrdno odgovara.
- Definitivno je budućnost, uz neku nadogradnju u projektima kojima smo trenuntno, kaže.
A jedan od projekata je i obnova stare kuća, koja je subvencionirana i novcem iz EU fondova. Kuća će, najprije, biti za iznajmljivanje gostima.
- Već je dugo poznato u svijetu da se kombinira turizam i ono što proizvodite, tako da možete direktno ponuditi gostu, da ne mora ići u restoran i jesti, recimo, uvoznu hranu nego baš našu, autohtonu, naglašava Nikša.
A u prizemlju će biti i mala vinarija, i sirana, gdje će se moći kušati svi specijaliteti iz ovog OPG-a.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!