Pavić: Krenula isplata naknada za eutanazirane svinje

26.08.2023.

10:58

Autor: T.V./HRT

 Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede

Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede

Foto: HTV / HRT

Prije točno dva mjeseca zabilježen je prvi slučaj afričke svinjske kuge u našoj zemlji. Otada je eutanazirano 12 i pol tisuća svinja na 560 slučajeva. I dalje bilježe deset do 20 novih slučajeva u danu ali su koncentrirani na istom području pa iz resornog ministarstva poručuju da je epidemija pod kontrolom. Paketom potpora proizvođačima svinja nastoje ublažiti posljedice afričke svinjske kuge.

- Imamo trenutno oko 850.000 svinja od 12.500 eutanaziranih. Dakle, vidite da nije neka brojka koja bi nanijela neku veliku štetu kompletnom svinjogojstvu. Paralelno sa svim ovim što se počelo događati, pripremili smo i dva programa koja je Vlada potvrdila, usvojila. Prvi je vezan za same naknade za eutanazirane svinje, isplata je krenula jučer. Čini mi se da je već jučer plaćeno 540.000 eura za prvih stotinjak slučajeva, rekao je  Mladen Pavić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Poljoprivrednici kojima su svinje eutanazirane nemaju mogućnost idućih godinu dana držati svinje, dakle, nemaju mogućnost ponovno napuniti objekte nakon što se provela eutanazija. U tom periodu bit će im ponuđena mogućnost da se bave nečim drugim.

- Treba reći da je od ovih 560 gospodarstava na kojima su provdene mjere eutanazije, svega 14 gospodarstava imalo više od 100 svinja. Dakle, onda vidite u strukturi gospodarstava da su to uglavnom mala gospodarstva s malim brojem svinja i ponudit će im se mogućnost bavljenja nekom drugom djelatnošću, stočarskom, do vremena kada oni ponovno budu mogli baviti se svinjogojstvom, poručio je Pavić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!