U petak počinju isplate potpora za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge

23.08.2023.

13:33

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Farma svinja

Farma svinja

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u petak, 25. kolovoza, počinju s isplatama potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge (ASK), izvijestilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede.

U svrhu ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica pojave afričke svinjske kuge, Ministarstvo poljoprivrede je promptno izradilo dva programa pomoći za oštećene uzgajivače svinja ukupne vrijednosti 12,5 milijuna eura, istaknuto je.

Iako je u europskim zemljama različit pristup po pitanju obeštećenja, napomenuli su iz Ministarstva, Hrvatska se odlučila na pristup pomoći svim proizvođačima svinja imajući u vidu socioekonomsku situaciju na pogođenom području.

Tako je Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva već poslala više od 100 obrađenih zapisnika te će u petak 25. kolovoza, početi isplata i to bez podnošenja zahtjeva za sva gospodarstva kojima su eutanazirane svinje.

Pritom, posjednicima kojima su svinje eutanazirane do 20. kolovoza potpore će biti isplaćene početkom rujna te će se kontinuirano nastavljati i dalje u okviru Programa potpore sektoru svinjogojstva uz mogućnost povećanja financijskih sredstava, naveli su iz Ministarstva.

Također, podsjetili su, Europskoj komisiji upućen je pet milijuna eura vrijedan Program potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge s mogućnošću povećanja do deset milijuna eura.

- Pored dva navedena programa, Ministarstvo poljoprivrede priprema Program državne potpore za ponovo pokretanje djelatnosti kao i Program državne potpore za izgubljenu dobit proizvođačima iz kategorije 3 i 4, naglasili su iz Ministarstva, dodajući i da se s Europskom komisijom pregovara i izmjena Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike uz mogućnost financiranja obnove gospodarstava s intenzitetom potpore do 100 posto.

Godinama se provode mjere, edukacije i programi o suzbijanju


Ministarstvo je izvijestilo i da godinama provodi mjere, edukacije i programe o suzbijanju afričke svinjske kuge.

- I prije pojave prvog slučaja afričke svinjske kuge u Hrvatskoj, Ministarstvo poljoprivrede provodilo je brojne preventivne mjere i aktivnosti kojima se maksimalno odgodila pojava bolesti na našem teritoriju unatoč činjenici da pojedine susjedne zemlje dulje vremena bilježe slučajeve ove bolesti, istaknuli su.

Tako je između ostalog u posljednje četiri godine na ASK pretraženo više od 30.000 uzoraka domaćih svinja i 17.000 uzoraka divljih svinja, a od 2019. godine provodi se i kategorizacija svih objekata na kojima se drže svinje u odnosu na biosigurnost, a do 6. srpnja ove godine kategorizirano je 74.368 objekata.

Idući tjedan u Vukovarsko-srijemskoj županiji prezentacija cjelovitog programa oporavka


Ministarstvo će idući tjedan u suradnji s jedinicom regionalne samouprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji održati prezentaciju cjelovitog Programa oporavka s državnim potporama za ponovo pokretanje poljoprivredne djelatnosti.

Kako su podsjetili iz Ministrarstva, u prvim danima nakon prvog potvrđenog slučaja ASK-a u Hrvatskoj, donijeli su Rješenje o određivanju zona ograničenja te izdali Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge, dokumente koji se sukladno promjenama epidemiološke situacije bolesti na terenu redovito ažuriraju te su dostupni javnosti.

Kao mjera sprječavanja ilegalnog prometa živih svinja i svinjskog mesa i u cilju zaustavljanja daljnjeg širenja zaraze promptno su aktivirani i punktovi s policijskim nadzorom na točkama na kojima je povećan rizik za pojavu potencijalnog ilegalnog prometa na području općina koje se nalaze u zoni zaštite, a Ministarstvo je već u prvim danima odredilo i dodatnu žurnu pomoć uzgajivačima na zaraženom području, pri čemu je 568 gospodarstava zaprimilo sredstva za dezinfekciju i opremu za izradu dezinfekcijskih barijera, naveli su.

Biosigurnost najvažnija mjera


Ministarstvo poljoprivrede je izvijestilo i da kontinuirano održava sastanke sa svim dionicima u svinjogojskoj proizvodnji, pa tako i klaoničarima i prerađivačima mesa.

Tako je i upućen poziv objektima za klanje, rasijecanje i preradu svinjskog mesa da podnesu zahtjev za mogućnost ostvarivanja uvjeta za dobivanje tzv. "posebne oznake", odnosno za mogućnost prihvaćanja na klanje i preradu zdravih svinja podrijetlom iz područja obuhvaćenih mjerama.

Nakon obavljenih razgovora s klaoničarima i prerađivačima mesa te dobivenih izuzeća od strane Europske Komisije 14 subjekata je zatražilo te nakon obavljenih pregleda od strane Državnog inspektorata, dobilo odobrenja za posebne uvjete klanja i prerade te je na klanje poslano približno 9.000 svinja u 10-tak dana, navelo je Ministarstvo.

Zaključno, iz Ministarstva su poručili da, bez obzira na sve mjere koje se provode i koje će se provoditi, najučinkovitija mjera je visoka biosigurnost i poštivanje propisa od strane samih subjekata odnosno posjednika jer se to pokazalo kao ključni čimbenik u obrani uzgoja od ASK-a.

- Što se prije uklone uzgoji koji ne mogu ispuniti biosigurnosne mjere i provedu se određene aktivnosti u cilju zaustavljanja epidemije, prije će se moći olakšati prometovanje živim svinjama i njihovim proizvodima; istaknuli su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!