20:52 / 26.02.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Peruško: Plin ćemo uvoziti iz SAD-a; Porast će i cijene hrane, jer su Ukrajina i Rusija žitnice

Fabris Peruško

Fabris Peruško

Foto: Dnevnik / HRT

Ruski Sberbank suočen je s mnogim sankcijama. Hoće li najveći pojedinačni vlasnik Fortenova grupe imati reputacijskih rizika i šteta? Glavni izvršni direktor i član Uprave Fortenova grupe Fabris Peruško kazao je u HRT-ovom Dnevniku kako je grupa likvidna, te da se cijelo poslovanje obavlja preko europskih financijskih institucija. 

Fortenova grupa je u vlasništvu dva velika ruska dioničara, ruske banke Sberbank i VTB, koji su na različitim listama sankcija, ali oni nemaju više od pedeset posto vlasništva u Fortenovi.

"Naši rezultati bili su rekordni"

- Što se tiče samog poslovanja, grupa je likvidna, naši rezultati, nismo ih još objavili za prošlu godinu, ali smo najavili da su bili rekordni. Cijelo naše poslovanje i novčani tijek obavlja se preko europskih financijskih institucija i tu smo, što se tiče tog dijela sigurni, poručio je Peruško.

Ako se gleda vlasnički udio, tu postoje dva dominantna suvlasnika koji nemaju iznad pedeset posto vlasništva u Fortenovi.

- A znamo da je drugi najveći vlasnik domaći investitor. Tako i što se tiče toga nema nikakvog utjecaja koji bi se prelio na samo poslovanje Fortenove, dodao je.

Rekao je kako je bitno istaknuti tko su kreditori Fortenove.

- Dominantna zaduženost Fortenove je kod američkog fonda HPS-a, pa bilo kakvo izvlačenje novca iz Fortenove nije moguće, jer je to vezano uz ugovore koje imamo s našim kreditorima, rekao je glavni izvršni direktor i član Uprave Fortenova grupe.

- Vrlo uspješno smo podijeli te rizike, dodao je. 

"Kriza će imati makroekonomske utjecaje na cijelo gospodarstvo"

Glavni izvršni direktor i član Uprave Fortenova grupe Fabris Peruško naglasio je kako će ova kriza imati makroekonomske utjecaje na cijelo gospodarstvo, a ne samo na Fortenovu grupu.

 - Imamo jedan segment, a to je energija. Rusija je veliki izvoznik i nafte i plina, taj sukob će dovesti do toga da ćemo i plin uvoziti iz Sjedinjenih Američkih Država. Naftu ćemo, veći udio, uvoziti iz Saudijske Arabije, a to će dovesti do rasta cijena. Drugi dio je vezan uz hranu, cijene će porasti, jer su Ukrajina i Rusija žitnice, istaknuo je Peruško.

Imamo i treći segment, a to je da mineralna gnojiva također dolaze iz Ukrajine. Sve će to utjecati na povećanje inflacije.  


Cijeli razgovor pogledajte u nastavku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!